Profploeg wil handelskernen nieuw leven in blazen: Wellen, Tongeren en Sint-Truiden doen alvast mee

Wellen, Tongeren en Sint-Truiden willen voor de leegstand van handelsruimtes in hun stad een beroep doen op de Profploeg van de Vlaamse Overheid. De Profploeg is een team van experten dat gemeenten tips geeft om hun handelskern nieuw leven in te blazen. 

In 2020 stond 10,4% of meer dan 1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen leeg. Dat is een stijging van 0,7% in vergelijking met 2019 en bijna 5% meer dan in 2008. Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits wil daarom lokale besturen bijstaan in hun beleid rond "bedrijvige kernen". De eerste 33 gemeenten die meedoen, ontvangen nu kosteloos en op maat begeleiding van de Profploeg. Gemeenten kunnen trouwens nog tot 12 november een aanvraag voor de Profploeg indienen.

Een handelskern zonder horeca zal niet werken

Minister Hilde Crevits

Wellen, Sint-Truiden en Tongeren hebben intussen al een aanvraag ingediend om mee te doen en dat is een goede zaak, zegt minister Crevits: "Het is nodig om de handelskernen opnieuw levendig te maken. Een handelskern zonder horeca zal niet werken. Maar er zijn nog andere elementen die belangrijk zijn zoals een groene ruimte met bankjes. Dat zijn dingen waarbij de Profploeg kan helpen. Dus als er nog meer Limburgse gemeenten zich kandidaat willen stellen, kan dat nog."

Wat doet de Profploeg?

De Profploeg is een team van experten dat gemeenten kosteloos bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren. De werking van de ploeg is allesbehalve traditioneel. Het gaat niet om een studie vanop afstand. Experten lopen rond in gemeente- of stadskernen en stellen concrete acties voor. Het kan gaan over het ontdekken van verborgen parels met potentieel, het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern.  

Meest gelezen