Scouts en Gidsen Vlaanderen

Met "scouting op maat" kunnen kinderen uit kwetsbare gezinnen zich toch aansluiten bij scouts 

Kinderen en jongeren die in armoede leven, zetten vaak moeilijker de stap naar een jeugdbeweging. Daarbij is het financiële aspect meestal de hoogste drempel. Vaak gaat het om alleenstaande ouders of ouders met een migratieachtergrond. Voor die kinderen kan "scouting op maat" helpen. 

“Er is een tegemoetkoming tussen Scouts en Gidsen Vlaanderen, de ouders en de eigen scoutsgroep die financieel tussenkomen. De kosten worden gedeeld door drie. De ouders betalen een derde, Scouts en Gidsen Vlaanderen een derde, en onze scoutsgroep een derde”, zegt Pieter Somers van de hoofdleiding van de scouts van Wilsele.  “Het inschrijvingsgeld wordt herleid tot 10 euro, maar ook kosten voor kampen of een weekend kunnen aangevraagd worden."

Kampeermateriaal zoals een matje, slaapzak, trekrugzak, gamel... kan veel geld kosten. Daarom wordt er ook geholpen met het uitlenen van kampeermateriaal en wordt er voor die kinderen discreet gezocht naar  materialen die nodig zijn zodat ze op kamp niets te kort komen. Maar ook voor de uniformen is er een tussenkomst: ”Ze krijgen bij de hopperwinkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen korting als ze met hun lidkaart langsgaan, en soms hebben scoutsgroepen zelf ook hun eigen T-shirts, die krijgen ze bij ons bijvoorbeeld tweedehands gratis." Het initiatief kan voor kinderen een verschil maken: “Dat is ook de visie van Scouts en Gidsen Vlaanderen om zo veel mogelijk mensen te betrekken in het jeugdwerk", zegt Somers. 

(Beluister hieronder het interview uit Start je Dag)

De ouders appreciëren het dat hun kind ook de mogelijkheid krijgt hun kind te ontwikkelen bij de scouts

Pieter Somers, Scouts Wilsele

In de scoutsgroep van Wilsele zijn er een tiental kinderen die gebruik maken van scouting op maat: “We zijn ongeveer met zo’n 250 leden, dus dat is een kleine groep. De ouders appreciëren het dat hun kind ook de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen bij de scouts”, gaat Somers verder. "Want kinderen die bij de scouts geweest zijn, plukken daar op latere leeftijd zeker de vruchten van wanneer ze bijvoorbeeld op zoek gaan naar een job: “Ik merk voor mezelf dat ik bij de scouts mij heb kunnen ontwikkelen op manieren die ik anders niet had kunnen doen. En ik vind het ook zeer waardevol dat kinderen ook die mogelijkheid kunnen krijgen om zich ook op die manier te kunnen ontwikkelen.”

Meest gelezen