Sparks

Specialeffectsbedrijf Sparks uit Heule na schietongeval met acteur Alec Baldwin: "Het is schrikken als je zoiets hoort"

Het is een vreselijk ongeval op de filmset in Hollywood. Acteur Alec Baldwin schoot per ongeluk 2 medewerkers neer, waarvan 1 is gestorven. De veiligheidsprocedures voor zo'n scènes zijn heel streng, ook bij ons. Slechts heel uitzonderlijk worden echte wapens gebruikt.

Volgens de sheriff ter plaatse werd tijdens de opnames nochtans een vuurwapen gebruikt dat was geladen met losse patronen. Wat er precies is misgegaan, is nog onduidelijk en wordt onderzocht. 

Toon Sintobin uit Heule runt het specialeffectsbedrijf Sparks. Zijn bedrijf deed al schietscènes voor onder meer regisseur Adil El Arbi. Ook Sintobin is geschrokken van het nieuws uit Hollywood: "Het is schrikken als je zoiets hoort. Wij proberen hele strikte veiligheidsmaatregelen na te leven om dergelijke zaken te vermijden. Bij ons wordt er ook nooit met echte munitie gewerkt. We proberen de scènes zo in elkaar te zetten dat we zo weinig mogelijk met echte wapens moeten werken." 

Nepmunitie

Wanneer wordt er dan wel met echte wapens gewerkt bij Sparks? "Er zijn hele goeie replica's. Maar als je dicht komt met de camera, dan kan het voor de kenners opvallen of het wapen al dan niet echt is. Sommige effecten zijn moeilijk na te bootsen met replica’s. Onze wapens schieten alleen met blankpatronen, nepmunitie, nooit met kogels. Als het wapen te dicht is, wordt er beslist om nadien tijdens de montage de vlam van het geweer na te bootsen. En als we dan toch met een echt wapen op de set werken, dan krijgt heel de crew gehoorbescherming, staat er nooit iemand recht in de vuurlijn en werken we met beschermende schilden. Ongevallen zijn er gelukkig bij ons nog nooit gebeurd." 

Meest gelezen