Meer dan duizend klimaatspijbelaars trekken de straat op tijdens klimaatmars in Gent

Overal ter wereld spijbelen jongeren vandaag opnieuw voor het klimaat onder de noemer "Global Climate Strike". In Gent kwamen volgens de politie ongeveer 1.400 jongeren samen om te betogen tegen het huidige klimaatbeleid. "De tijd dringt en wij gaan niet toekijken hoe onze toekomst van ons wordt afgenomen door het gebrek aan ambitie van onze politici", klinkt het strijdvaardig. Ook in Bergen, Brussel, Antwerpen en Louvain-La-Neuve vinden vandaag klimaatmarsen plaats.

Onder de Gentse stadshal zijn vrijdag rond 12.30 uur meer dan duizend jongeren samengekomen voor een nieuwe klimaatmars. Een van velen, hopen de organisatoren, die met een nieuwe reeks klimaatbetogingen de druk op het beleid willen opvoeren.

Bekijk hier de eerste beelden van de klimaatbetoging in Gent:

Videospeler inladen...

Het is al van voor corona geleden dat er nog eens spijbelacties waren tegen het klimaatbeleid. Op zondag 10 oktober was er wel de grote klimaatmars in Brussel, maar vandaag wordt in ons land in Gent en Louvain-la-Neuve de aftrap gegeven van nieuwe "spijbelvrijdagen". 

De internationale spijbelacties worden georganiseerd door Fridays For Future, een organisatie opgericht in 2018 die geleid wordt door jongeren die zich lieten inspireren door de spijbelactie van de toen 15-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ze creëerden de hashtag #fridaysforfuture en proberen op hun beurt jongeren wereldwijd aan te moedigen om hun stem te laten horen in het klimaatdebat. 

Op Twitter roept ook klimaatactiviste Greta Thunberg jongeren op om vandaag massaal de straat op te gaan:

Heel wat leerlingen gingen in op de oproep om te spijbelen voor het klimaat en zelfs de jongsten onder hen hebben daar een goede reden voor:

Videospeler inladen...

In Gent neemt Youth for Climate de organisatie van de spijbelactie voor haar rekening. Het is volgens de organisatie noodzakelijk om actie te voeren tijdens de schooluren om effectief gehoord te worden: "Als politici hun verantwoordelijkheid niet nemen, dan moeten wij het doen", schrijven ze op hun facebookpagina.

"De tijd dringt en wij gaan niet toekijken hoe onze toekomst van ons wordt afgenomen door het gebrek aan ambitie van onze politici", gaat de tekst verder. "Dus ja, wij spijbelen opnieuw voor het klimaat en we vragen iedereen om massaal aanwezig te zijn op deze editie van de Global Climate Strike."

Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie en dus meer aandacht voor het klimaat
Anuna De Wever, klimaatactiviste

Ook Anuna De Wever, een van de gezichten van de Belgische klimaatbetogingen, steunt de jongeren die vandaag de straat op gaan en blijft erbij dat spijbelen het enige middel is die jongeren hebben om hun stem te laten horen: "Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie en dus meer aandacht voor het klimaat", zei ze bij de aankondiging van de nieuwe acties in de "Zevende dag". 

Bekijk hier het volledige gesprek met Anuna De Wever in "De zevende dag":

Videospeler inladen...
Spijbelen is altijd een verkeerd antwoord, maakt niet uit voor welke eerbare zaak
Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) toont zich een koele minnaar van de acties. "Er is tijdens de coronacrisis al genoeg lestijd verloren gegaan. Eén van de lessen van corona is nu net dat minder lestijd ten koste gaat van de meest kwetsbare leerlingen”, zei hij in "Het journaal", na de aankondiging van de nieuwe spijbelvrijdagen. "Spijbelen is sowieso altijd een verkeerd antwoord, maakt niet uit voor welke eerbare zaak."

Bekijk hier de reactie van minister van Onderwijs Ben Weyts in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Onwettig afwezig?

De vraag is natuurlijk ook hoe de scholen omgaan met onwettige afwezigheden van sommige leerlingen. Sommige scholen laten spijbelen uitzonderlijk toe indien de leerlingen na de actie onmiddellijk terug naar school keren, of als ze een bewijs hebben (bijvoorbeeld een selfie) dat ze op de actie aanwezig waren. Andere scholen verbieden spijbelen dan weer compleet. 

Directrice Hilde Allaert van het Sint-Bavo college uit Gent verbiedt haar leerlingen niet om te spijbelen maar vraagt wel een duidelijk motivatie, dat vertelt ze op Radio 2: "Ze krijgen geen straf maar ze zullen het wel moeten uitleggen aan mij, hun klasgenoten en de leerkrachten."

"Ik verwacht een bewustwording, ze moeten beseffen dat de kous niet af is door te gaan roepen op straat", verduidelijkt Allaert haar beslissing. De directrice verwacht een serieus engagement van de klimaatspijbelaars in haar school. "Ik hoop dat ze hiermee leren geloven in een debat en in een democratie", besluit ze.

Deze lerares staat alleszins aan de kant van de spijbelaars, ze krijgen van haar allemaal 10 op 10:

Videospeler inladen...

Meest gelezen