arie kievit

Steeds meer 45-plussers kiezen voor een job in de zorg, maar aantal jongeren daalt

Bijna een derde van de mensen die aan een nieuwe job in de zorg beginnen is ouder dan 45 jaar. Dat blijkt uit een analyse van HR-bedrijf Acerta. Dat is een opvallende stijging, want vijf jaar geleden was dat maar 14 procent. Het aantal 65-plussers is spectaculair gestegen. Het aantal jongeren is sterk gedaald.

Afgelopen week werd het duidelijk dat de zorg dringend behoefte heeft aan extra handen. Nu wordt dat deels opgelost door de mensen die hun weg vinden naar die sector. Vooral bij de 45-plussers blijkt een job in de zorg populair. 32 procent van de mensen die voor een job in de zorg kiezen is ouder dan 45 jaar. Vijf jaar geleden was dat maar 14 procent. 

Aandeel jongeren daalt

Wat meer opvalt, is dat bijna de helft (48%) van de mensen die in de zorg werkt 45 jaar is. En als we kijken naar de mensen die ouder zijn, zijn de cijfers ronduit spectaculair. Het aantal 56-65-jarigen steeg met 306 procent (van 2,9 procent in 2016 naar 11,4 procent in in 2021, red.) en het aantal 65-plussers steeg met maar liefst 2.801 procent (van 0,2 procent in 2016 naar 2,1 procent in 2021, red.)

Volgens Erik Vermeiren, expert zorgsector bij Acerta, heeft die spectaculaire stijging met een aantal factoren te maken. "In het aandeel oudere instromers zitten ook mensen die een echte carrièreswitch hebben gemaakt, de zij-instromers. De coronacrisis heeft de zorgsector op het voorplan geschoven en 40’ers, 50’ers en 60’ers hebben dit moment aangegrepen om hun carrière om te gooien. Ze willen meer terugdoen voor de maatschappij."

Volgens Vermeiren schrikken de lange uren en de coronacrisis de mensen niet af: "Een job in de zorg is weliswaar zwaar, maar zorgt ook voor stabiliteit. Niet alleen biedt de sector werkzekerheid, ook de verhouding tussen werk en privé is vaak goed – in tegenstelling tot wat mensen soms denken. Tot slot biedt de zorgsector ook voordelen qua loon, door de barema’s die een goed zicht geven op de evolutie van het loon doorheen de jaren."

Aantal jongeren daalt

Toch slaagt de zorg er moeilijk in om jonge mensen aan te trekken. Het aandeel min-25-jarigen dat voor een job in een zorginstelling kiest, is op vijf jaar tijd met 40 procent gedaald. Dat heeft deels te maken met de zorgopleidingen die van drie naar vier jaar zijn gegaan. Volgens Acerta hoeft de vergrijzing van het personeel geen slechte zaak te zijn. "Zolang de sector erin slaagt om nieuw, jong bloed aan te trekken", klinkt het.

BEKIJK: Margot Cloet (Zorgnet Icuro) en Lorin Parys (N-VA) zaten vorige week in De Afspraak over het personeelstekort in de zorg (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

En dat kan je op verschillende manieren doen. "Werknemers willen net als in de profitsector vaker aanspraak maken op andere voordelen buiten hun brutoloon. Denk aan een fietsleasing of mobiliteitsvoordelen via een cafetariaplan van de werkgever. Zorginstellingen zullen die voordelen moeten kunnen aanbieden om jongeren of werknemers uit de profitsector te overtuigen om de overstap te maken", zegt Vermeiren.

Daarnaast moeten we volgens Acerta mensen kunnen aantrekken die ooit aan opleiding in de zorg zijn begonnen. "En ook bij niet-Belgen en migranten zijn er  nog heel wat potentiële werknemers voor zorgberoepen te vinden."

Meest gelezen