Foto: Wim Dirckx

Steeds minder eikelmuizen in Vlaams-Brabant: "We willen weten hoe dat komt"

Het gaat niet goed met de eikelmuizen. Natuurpunt wil weten hoe dat komt en doet daarom onderzoek naar de eikelmuis. Ze hebben daarvoor zelfs enkele dieren een zendertje gegeven zodat ze kunnen achterhalen waar ze hun nesten maken en hoe ze leven. 

"De eikelmuis is de Zorro onder de zoogdieren omdat ze een mooi zwart masker heeft", vertelt Goedele Verbeylen van Natuurpunt. "Het is een heel mooi dier met een witte buik, een grijsbruine rug en een pluimstaart. Ze is ook verwant met de eekhoorn. Om aan te vetten voor de winterslaap te geraken, eet de muis eikels maar ook noten enzo. Ik denk dat men die naam gegeven heeft omdat ze vooral in bossen leeft met eikenbomen."

Zendertje

Natuurpunt doet onderzoek naar de eikelmuis en probeert ook zicht te krijgen op het aantal eikelmuizen in onze regio. "De eikelmuis gaat heel sterk achteruit, in heel Europa, maar ook in Vlaams-Brabant. En we willen weten hoe dat komt", zegt Verbeylen. "Een aantal muizen zijn we nu aan het volgen met een zendertje, zo kunnen we zien waar ze hun nesten bouwen en hoe ze leven. En met die informatie kunnen we dan bepalen welke beheersmaatregelen we moeten nemen."

Katten

Volgens Goedele van Natuurpunt is kans klein dat we een eikelmuis tegenkomen. "De eikelmuizen worden wel eens gevangen door katten die ze dan dood aan de achterdeur komen leggen. Dat is een probleem, maar op die manier weten we natuurlijk ook dat daar eikelmuizen zitten. Mensen die eikelmuizen zien, mogen dat altijd melden op ons platform: waarnemingen.be"

Meest gelezen