De tempels in het koninklijk paleis in de Thaise hoofdstad Bangkok.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Thailand en Maleisië willen opnieuw buitenlandse toeristen ontvangen, maar er zijn voorwaarden

Steeds meer landen in Zuidoost-Azië openen opnieuw de deuren voor buitenlandse toeristen. Vandaag hebben Thailand en Maleisië aangekondigd dat toeristen binnenkort opnieuw welkom zijn, zij het onder een aantal strikte voorwaarden. Eerder had het Indonesische eiland Bali al de poort geopend voor toeristen uit een twintigtal landen.

Vanaf november zijn toeristen uit 46 landen opnieuw welkom in Thailand. Het gaat onder meer om een aantal Europese landen, maar ook Zwitserland, de Verenigde Staten en Chili. Ook mensen uit België zijn opnieuw welkom in Thailand.

De Thaise regering heeft wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo moeten buitenlandse bezoekers kunnen bewijzen dat ze al zeker twee weken volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Ook is een recente negatieve test nodig. 

Bovendien kunnen toeristen niet zomaar overal gaan rondlopen. Tot nu toe waren gevaccineerde buitenlanders enkel welkom op het toeristische eiland Phuket. Nu wordt dat uitgebreid tot 17 bekende plaatsen, onder hen de hoofdstad Bangkok en Chiang Mai in het noorden van het land. In 2019 hebben meer dan 40 miljoen buitenlanders Thailand bezocht. 

Maleisië wil vooral gastarbeiders, maar ook toeristen

Buurland Maleisië wil vanaf midden november ook de toegang voor buitenlanders versoepelen. Toeristen zullen vanaf dan opnieuw naar de toeristische eilandjes Langkawi kunnen, zij het mits volledige vaccinatie, een negatieve test en een bewijs dat ze voldoende verzekerd zijn tegen gezondheidsproblemen. (Lees verder onder de foto).

Veel plantages in Maleisië zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Maleisië wil echter vooral gastarbeiders uit de buurlanden ontvangen. Het gaat dan vooral om mensen uit Indonesië of de Filipijnen die nodig zijn om de plantages te bewerken of in de industrie werken. Maleisië is de grootste producent van handschoenen voor de medische sector. Normaal werken er zeker twee miljoen buitenlanders in de Maleisische economie. Dat land is echter een van de meest getroffen landen in de regio inzake corona.

Bali opende eerder al de poort

Vorige week heeft Indonesië dan weer de armen geopend voor buitenlanders die het eiland Bali willen bezoeken. Het gaat dan om mensen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Zweden, Noorwegen, Polen en Hongarije, maar ook uit Japan, Zuid-Korea en China. België hoort daar echter voorlopig nog niet bij.

Net als Phuket in Thailand is Bali in Indonesië erg afhankelijk van het toerisme. Daarom is 99 procent van de Balinezen minstens een keer gevaccineerd, meer dan 90 procent zou zelfs volledig gevaccineerd zijn. 

De heropening van Bali werd enkele dagen wel verstoord door een aardbeving op het eiland. Ook zijn er nog weinig maatschappijen die regelmatig vliegen op het eiland.

De hindoetempel van Pura Ulun Danu Bratan in het binnenland van Bali.
2017 AP

Meest gelezen