Woontorens in het Kielpark
Alexander Dumarey

Rivaliserende rapgroepjes bedreigen mekaar in "drillraps'" en plegen ook geweld, parket maakt zich grote zorgen

Het Antwerpse parket en de politie maken zich grote zorgen om het toenemende geweld tussen verschillende rapgroepjes uit Deurne, Merksem of het Kiel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en is bevestigd door het parket. Vaak gaat het om heel jonge jongens die nog geen 14 jaar oud zijn. Ze bedreigen mekaar in zogenaamde "drillraps" maar plegen ook echt geweld. Het fenomeen duikt sinds enkele maanden op in Antwerpen, maar ook in andere steden in Vlaanderen. 

"Drillrap" leunt aan bij hiphop en gangsterrap en is  begin jaren 2010 in Chicago ontstaan, waarin gerapt werd over het harde leven en de straat.  De stijl kenmerkt zich door donkere en onheilspellende beats, rappers beledigen en bedreigen hun rivalen  met de dood. 

Het fenomeen duikt nu ook in Antwerpen op. Vaak gaat het om heel jonge jongens van amper 14 jaar. Ze bedreigen elkaar in "drillraps" maar plegen ook echt geweld. Ze vallen andere jongeren aan met messen, plegen diefstallen met geweld of plunderen klerenwinkels. Op sociale media houden ze puntenscores bij van hun daden.

We zien dat het geweld en de wapens die in die "drillrap "verheerlijkt worden, leiden tot echte incidenten

Kristof Aerts, woordvoerder parket Antwerpen

"We hebben in Antwerpen een aantal geweldincidenten gezien met minderjarigen. Er lijkt inderdaad een rode draad te zijn rond het fenomeen van de drillrap, dreigende videoclips. We zien dat het geweld en de wapens die daar verheerlijkt worden, leiden tot echte incidenten", zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. "Dat is natuurlijk iets waar we zeer alert voor zijn, en waarbij we ook kordaat en streng zullen optreden. Er werden al een aantal minderjarige leden van de groepjes opgepakt en in gesloten instellingen geplaatst."

Het fenomeen van de drillrap duikt sinds enkele maanden op in Antwerpen. "Het is een fenomeen dat oorspronkelijk is overgewaaid uit Nederland. Maar we zien ook incidenten in andere steden in de provincie Antwerpen, en ook in andere delen van Vlaanderen", zegt Aerts.

Meest gelezen