Radio 2

UGent opent kliniek voor huisdieren met gedragsproblemen

De universiteit van Gent heeft een afdeling van de faculteit diergeneeskunde in Merelbeke geopend waar honden, katten en andere huisdieren met gedragsproblemen kunnen behandeld worden. Er worden ook gedragsexperts voor dieren opgeleid.

In Merelbeke is een nieuwe kliniek geopend om gedragsproblemen bij kleine huisdieren te behandelen. Er zijn wel al hondentherapeuten die dieren trainen en helpen opvoeden. Maar problemen die moeilijker op te lossen zijn, kunnen behandeld worden in de kliniek. Dieren kunnen na een doorverwijzing van een coach of een dierenarts in de kliniek terecht komen, legt professor Anouck Haverbeke uit. "Bijvoorbeeld als er een bredere aanpak nodig is bij angstgedrag of agressief gedrag." Het is een kliniek voor gedragsproblemen bij honden, katten en andere kleine huisdieren, maar ook voor paarden kan je er terecht. De opleiding voor gedragsproblemen bij dieren bestaat al lang, maar dat er nu een aparte vleugel voor geopend wordt bij de dierenkliniek is nieuw.

Een hondje met epilepsie heeft vaak angsten. Mooi dat neurologen dan met gedragsspecialisten samenwerken
Professor Anouck Haverbeke

Oorzaken gedragsproblemen

"We zien heel vaak hoge angstproblemen, agressief gedrag of repetitief gedrag. Bijvoorbeeld een bordercollie die rond zijn staart begint te draaien als hij licht ziet of bepaalde geluiden hoort. " Om de oorzaken van dat gedrag te bepalen werken de gedragstherapeuten van de kliniek samen met andere specialsten. "De oorzaken kunnen divers zijn: medische of genetische redenen, opvoeding, socialisatieperiode, of een samengaan van verschillende dingen. Bijvoorbeeld een hondje met epilepsie heeft vaak onderliggende angsten. Het is mooi dat neurologen dan samenwerken met gedragsspecialisten."

Kliniek na doorverwijzing

Vóór je met je huisdier in de afdeling gedragstherapie terecht komt, is het probleem vaak al geëscaleerd, legt professor Haverbeke uit. Een dierenarts of hondentrainer kan doorverwijzen naar de kliniek. Maar je kan ook op eigen initiatief gaan en zelf een afspraak maken. Dan moet je wel eerst een vragenlijst invullen en ook foto's en video's bezorgen van je hond of kat.

Weinig experts

De opleiding tot gedragstherapeut aan de faculteit diergeneeskunde is niet nieuw, maar verdient volgens de professor wel meer aandacht. "Soms word je al snel gedragstherapeut genoemd, maar er zijn maar 40 gedragsspecialisten in de dierengeneeskunde binnen Europa, waarvan 3 in België. Daarom is de kliniek ook belangrijk, er kunnen nieuwe specialisten opgeleid worden."

Meest gelezen