Vaccinatiecentra verdeeld over mogelijke extra prik voor iedereen: "Uitdaging om voldoende personeel te vinden"

Als de derde prik voor iedereen er ook écht komt, zullen de eerstelijnszones opnieuw op zoek moeten naar personeel voor de vaccinatiecentra. Dan gaat het om managers, maar ook om medisch geschoold personeel om de prikken te zetten, zegt Jan Stroobants, van het vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen. Het vaccinatiecentrum van Peer hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Dit is niet evident om op lange termijn vol te houden"

De Vlaamse regering wil een extra coronaprik voor de brede bevolking, vanaf 12 jaar. Zo'n "boosterprik" is er nu al voor 65-plussers en mensen met een verminderde immuniteit, maar de Vlaamse regering wil de vollédige bevolking maximaal beschermen. Of die extra prik er ook komt, moet nog worden beslist. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Volgens Jan Stroobants van het vaccinatiecentrum Spoor-Oost in Antwerpen is het geen probleem om langer open te blijven, maar zal het niet evident zijn om genoeg medisch personeel te vinden om de prikken te zetten. Hij pleit ervoor om bijvoorbeeld opnieuw studenten geneeskunde en verpleegkunde in te zetten, zoals ook eerder al gebeurd is. "Wij willen dat de mensen die in het begin van de campagne mochten vaccineren, nu ook de toelating krijgen om de vaccinatie te doen. Dat gaat om studenten geneeskunde, kinesisten, tandartsen, laboranten. Het is logisch dat die mensen ook een spuitje mogen zetten, zeker als dat onder toezicht kan gebeuren van professionals."

Het vaccinatiedorp op Spoor Oost verhuist vanaf midden november naar Antwerp Expo, en nadien naar Kinepolis Antwerpen. "In Antwerp Expo kunnen we ook gemakkelijk 5.000 vaccinaties per dag aandoen", zegt Stroobants. "De locaties zijn gekozen om er massavaccinatie te kunnen doen, het enige wat ons nog  wat zorgen baart zijn de toegankelijkheid en het aantal parkeerplaatsen."

Mensen met contracten, centrummanagers of HR-managers, zijn op zoek gegaan naar een andere job

Dokter Kris Baeyens van eerstelijnszone Kempenland

Ook de andere eerstelijnszones zullen dus opnieuw op zoek moeten naar personeel voor de vaccinatiecentra. Maar dat is niet evident, zegt dokter Kris Baeyens van eerstelijnszone Kempenland, met vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde. "Men heeft ons altijd gezegd dat we tegen half oktober moesten afbouwen. Je werkt met mensen met contracten, dus die contracten zijn dan opgezegd. Zo zijn er centrummanagers of HR-managers die op zoek gaan naar een andere job. Ik kan me voorstellen dat er best wel wat eerstelijnszones zijn die een deel van hun  magnifieke personeel op die manier kwijt zijn, en daardoor wel wat in de moeilijkheden komen."

Vaccinatiecentrum Peer: "Niet evident om dit op lange termijn vol te houden"

Maarten Mulkers van het vaccinatiecentrum van Peer in Limburg hoopt dan weer dat er snel duidelijkheid komt en vooral dat er werk wordt gemaakt van een andere structurele organisatie die de vaccinatiecentra moet ontlasten. “We vinden het een spijtige zaak dat er nu weer naar de vaccinatiecentra wordt gekeken. We zijn opgericht als een tijdelijk crisisorganisatie, maar er worden telkens verlengingen aangekondigd. Dat maakt het niet makkelijk om het te blijven organiseren. We draaien op vrijwilligers en op de goodwill van mensen en het is niet evident om dat op lange termijn vol te houden.”

Mulkers hoopt dat de Vlaamse regering aan een alternatief plan. Dat kan volgens hem in nauwe samenwerking met eerstelijnszones, “zodanig dat de tijdelijke vaccinatiecentra en lokale besturen ontlast worden van deze hectische toestanden waar we al 10 maanden in zitten”. Volgens Mulkens is de rek uit de elastiek van de mensen die het elke dag op het terrein waar moeten maken. 

Meest gelezen