Van ongeschoolde theeverkoper tot succesvolle zakenman: "Maar zelf thee maken blijft mijn passie!"

Arshad Khan was nauwelijks 18, ongeschoold, ver weg van welk sociaal medium dan ook, en werkend in een van de vele overdekte theekraampjes aan de rand van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad toen fotografe Jiah Ali hem in september 2016 opmerkte. Ze was vooral onder de indruk van zijn opvallende blauwe ogen. Een maand later publiceerde ze zijn foto op haar Instagramaccount met als titel "Hot Tea" en in geen mum van tijd ging die foto viraal. Nieuwsmedia wereldwijd berichtten vervolgens uitgebreid over deze 'chaiwala', theeverkoper. Het bleek het begin van een heus succesverhaal voor Khan.

Fotografe Jiah Ali: "De eerste 2 foto’s die ik van hem nam, daarbij keek hij naar beneden, omdat hij het gieten van de thee in de gaten moest houden. Maar dan had ik geluk, en een paar seconden lang keek hij naar mij. Zodra hij me zag, keek hij weer snel verlegen weg van mij." (Buzzfeed, oktober 2016)

Arshad Khan: "Er is me al vaak door meisjes gezegd dat ik mooie ogen had, maar daar bleef het dan ook bij. Ik wist ergens wel dat ik er goed uitzag, maar wat moet je daarmee als je arm bent? Dat heb ik altijd gedacht, maar nu moet ik mijn mening herzien." (The Express Tribune, oktober 2016)

"Ik had nooit beseft dat mijn uiterlijk zo speciaal was. Ik vind eigenlijk dat alle Pathanen (bevolkingsgroep in Pakistan, red) er goed uitzien. Dat ik er nog beter uitzag, daar had ik nooit bij stilgestaan." (The National News, augustus 2021)

"Aanvankelijk dacht ik dat ik iets fouts gedaan had. Of iemand van mijn vrienden, waarvoor ik dan de schuld kreeg. Totdat de fotografe me kwam opzoeken en me uitlegde wat er gebeurd was met de foto die ze van mij genomen had. Pas toen durfde ik terug naar mijn theekraampje." (The National News)

"Ik begreep niet goed wat me overkwam. Dat heeft zowat een maand geduurd. Daarna kreeg ik een modellencontract en werd me geleerd hoe ik zo’n werk moest aanpakken." (YT-Khalid Al Ameri, juli 2021)

Het eerste modellencontract met een plaatselijke groothandel leidde vervolgens tot optredens in muziekvideo’s, diverse tv-optredens, acteerjobs en nog meer fotomodellenwerk. Khan: "Acteren in films is niet iets waar ik al over nagedacht heb, om de eenvoudige reden dat niemand in mijn familie iets dergelijks ooit gedaan heeft. Het wordt daar niet als een eerbaar beroep aanzien. En dat is toch het eerste wat wij, Pathanen, nastreven, een eervol beroep. Als ik het filmen daarmee kan vergelijken, zal ik die kans zeker grijpen." (Reuters, oktober 2016)

Maar de mogelijkheden die hem geboden werden, werden hem door zijn familie niet in dank afgenomen. Vooral het feit dat hij tijdens zijn modellen- en tv-werk erg nauw in contact kwam met vrouwen wist zijn familie niet te waarderen. Dat moest dus eerst uitgepraat worden.

Khan: "Mijn familie vond het niet leuk dat ik aan een muziekvideo meegewerkt had. Ik heb de showbusiness dan ook even links laten liggen. Totdat mijn vader door een aantal van zijn vrienden overtuigd werd me daarin nog een kans te geven. Hij heeft me dan een proefperiode van 2 maanden voorgesteld, waarbinnen ik erg zorgvuldig ieder project heb afgetoetst. Gelukkig is het nu makkelijker om aan een tv-project te kunnen meewerken." (Good Morning Pakistan, oktober 2020)

Toch deed de financiële onzekerheid van het acteren en zijn modellenwerk Khan besluiten om in oktober 2020 een theebar in Islamabad te openen, "Café Chaiwala Roof Top", waar er naast diverse soorten thee ook maaltijden te verkrijgen zijn. Het bleek een succes, want intussen opende hij begin dit jaar een 2e theebar in het Pakistaanse vakantieoord Murree. Recent volgde nog een 3e theebar, opnieuw in Islamabad (zie Instagrampost hier beneden). Bovendien zijn er plannen om internationaal te gaan.

Khan: "Velen hebben me voorgesteld om mijn eigen naam in de naam van de theebar te verwerken. Maar dat weiger ik. Omdat juist die term ‘chaiwala’ deel uitmaakt van mijn identiteit." (Urdu News, oktober 2020)

"Ook al is het intussen 5 jaar geleden dat men mij als iemand die langs de straat thee aanbiedt, ontdekt heeft, thee maken blijft een van mijn grote passies. En ja, ik besef dat ik de term 'chaiwala' bekend gemaakt heb over de hele wereld, bekend bij mensen die niet eens wisten dat zo iemand bestond." (YT-Khalid Al Ameri)

"Ik kan me nu, naast acteur en fotomodel, ook als zakenman bewijzen. Ik ben nu dus ook een werkgever die gezinnen aan een inkomen kan helpen. Conclusie, ik ben op dit moment erg gelukkig." (YT-Khalid Al Ameri)

Meest gelezen