Vlaamse regering wil extra "boosterprik" voor iedereen, minister Vandenbroucke: "Geen antwoord op vierde golf"

De Vlaamse regering wil de hele bevolking een extra "boosterprik" geven van het coronavaccin. Eerder werd al beslist dat alle 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen zo een derde prik krijgen, maar nu wil de regering dus iedereen een "booster" geven. Volgens federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) komt die "booster" er, "maar de vraag is, wanneer is die wenselijk? Daar gaan we nu advies over vragen".

De Vlaamse regering wil de hele Vlaamse bevolking een derde prik geven van een coronavaccin, om zo de bescherming tegen het coronavirus op te krikken. Dat is vernomen na afloop van de Vlaamse ministerraad vanmiddag. Het gaat om iedereen die ouder is dan twaalf jaar. 

Een toekomstige "booster" is geen antwoord op de vierde golf, want die golf is hier en nu

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Eerder werd al beslist dat alle 65-plussers en de meest kwetsbare mensen met een verzwakt immuunsysteem een "booster-prik" krijgen, de eerste uitnodigingen daarvoor werden al weken terug verstuurd. Ook artsenverenigingen lieten eerder al verstaan dat ook zorgverleners vragende partij zijn voor een extra prik

Eerst advies van Hoge Gezondheidsraad

"We zien toch hogere besmettingscijfers, en er is toenemende evidentie dat een derde prik toch zin heeft om mensen uit de ziekenhuizen te houden. We vragen nu aan de wetenschappers van de Hoge Gezondheidsraad om daar snel duidelijkheid en uitsluitsel over te geven", aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in een extra VRT NWS Live.

"We gaan nu snel een advies vragen aan de Hoge Gezondheidsraad", zegt Beke aan VRT NWS. Bekijk hieronder het hele interview:

Videospeler inladen...

Wanneer die "wens" van de Vlaamse regering ook concreet zou worden omgezet in een concrete timing voor die derde boosterprik voor iedereen, is niet duidelijk. De Vlaamse regering zou voor het mogelijk maken van die derde prik richting het federale niveau kijken: naar het interministerieel overleg tussen de Volksgezondheidsministers. Maar eerst wordt er dus een advies gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad, die ook eerder al hun licht lieten schijnen over het nut van een derde prik voor de 65-plussers.

"We zitten woensdag opnieuw samen met de ministers van Volksgezondheid", aldus Beke. "Ik heb gisteren al gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad om snel hun ei te leggen over het advies over die derde prik."

Er is toenemende evidentie dat die derde prik toch wel zin heeft

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Wie de financiële lasten zal dragen voor een derde prik is ook nog niet duidelijk. "Dat moet nog bediscussieerd worden, maar het lijkt me duidelijk dat de mensen hier niet de dupe van mogen zijn", aldus Beke nog. De derde prik zou gegeven worden (net zoals die voor de 65-plussers) met een mRNA-vaccin van Pfizer of van Moderna.

Vandenbroucke: "Zal advies vragen"

"We zijn nu bezig het opnieuw prikken van 65-plussers, dat zal nog wel wat werk vragen", reageert federaal minister Vandenbroucke (Vooruit). "We hebben ook een advies gevraagd voor een derde prik voor zorgverleners en mensen jonger dan 65 met onderliggende ziektes. Dat komt binnenkort. We hadden al nagedacht over volgende stappen, dus over de algemene bevolking onder 65".

"Ik denk dat het nuttig is dat de Hoge Gezondheidsraad zich nu uitspreekt over die "booster". Die "booster" voor iedereen zit er wel aan te komen, maar de vraag is wanneer", aldus Vandenbroucke. Daarmee bedoelt hij "wanneer is het wenselijk, hoeveel tijd moet je tussenlaten na de laatste prik?". Op de vraag wanneer de "booster" er dan komt, antwoordt Vandenbroucke: "Ik wacht op het advies".

Volgens Vandenbroucke is een extra booster in geen geval een wapen tegen de vierde golf. "De booster is eventueel voor de toekomst, de vierde golf is hier en nu (...) We moeten opnieuw een stukje wakker worden, en voorzichtiger zijn. Er gaat te veel virus rond."

"De vierde golf is hier en nu, een boosterprik is daar geen antwoord op", aldus Vandenbroucke. Bekijk hier het hele interview:

Videospeler inladen...

Wat met vaccinatiecentra?

Een eventuele extra prik heeft ook praktische en logistieke gevolgen voor de vaccinatiecentra, die opnieuw een grotere rol zullen spelen en (verder) moeten opschalen. De vaccinatiecentra waren bij de aankondiging van de derde prik voor 65-plussers misnoegd, omdat ze pas laat wisten of ze nu langer open moesten blijven - en dus extra volk moesten optrommelen - of niet. Joris Moonens, van het Agentschap Zorg en Gezondheid rekent erop dat het logistiek haalbaar is. 

"We hebben altijd rekening gehouden met het scenario van een "booster prik". De vaccinatiecentra wisten dat ze rekening moesten houden met het scenario dat ze mogelijk in het voorjaar opnieuw heel de bevolking over de vloer krijgen", aldus Moonens.

Meest gelezen