Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

VN is boos op Ethiopië en schort humanitaire vluchten op nadat vliegtuig door bombardementen rechtsomkeer moest maken

De Verenigde Naties schorten voorlopig de vluchten met humanitaire hulp naar de Ethiopische provincie Tigray op. Aanleiding is een incident waardoor een vliegtuig met hulp een landing in Tigray moest onderbreken omdat Ethiopische regeringsvliegtuigen daar bombardementen uitvoerden. 

Al sinds maandag voert de Ethiopische luchtmacht bombardementen uit op Mekele, de hoofdstad van de noordelijke provincie Tigray. Die regio ligt overhoop met de centrale regering in Ethiopië, maar tegelijk is de humanitaire nood daar erg hoog.

De Ethiopische overheid heeft de facto een humanitaire blokkade opgelegd aan Tigray

Mededeling van de Verenigde Naties

Een vliegtuig van de VN met elf personeelsleden aan boord heeft vandaag de landing in Mekele moeten onderbreken omdat de Ethiopische luchtmacht daar toen bombardementen uitvoerde. Daarop is het vliegtuig veilig teruggekeerd naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, maar de VN is erg boos over het incident. Nochtans had de vlucht de toestemming gekregen van de Ethiopische regering.

De VN heeft nu voorlopig de humanitaire vluchten naar de provincie Tigray opgeschort. De nood is door de oorlog nochtans erg groot. In Tigray, maar ook in de omliggende provincies Amhara en Afar hebben tienduizenden mensen tekort aan voedsel en geneesmiddelen. De VN wil die sturen, maar wordt tegengewerkt door de Ethiopische overheid. (Lees verder onder de foto).

Twee miljoen Ethiopiërs zijn op de vlucht

Sinds het uitbreken van de oorlog in november zijn nu al duizenden mensen gedood. Het Ethiopische leger viel toen gesteund door milities uit de provincie Amhara en troepen uit buurland Eritrea de provincie Tigray binnen en kon al snel een groot deel bezetten. 

De voorbije maanden heeft het lokale Volksbevrijdingsfront voor Tigray (TPLF) de Ethiopische en Eritrese troepen echter verjaagd uit een groot deel van Tigray. Het TPLF is nu zelf de naburige provincies Amhara en Afar binnengevallen en heeft er delen van bezet. 

De Tigrese troepen zouden nu verder oprukken in het oosten van Amhara en dat heeft tot een nieuwe vluchtelingenstroom geleid. In totaal zouden in Tigray, Amhara en Afar nu al twee miljoen mensen op de vlucht zijn. 

Meest gelezen