Vogels kunnen buikje rond eten in "vogelbistro" in Erps-Kwerps

Aan bezoekerscentrum De Groene Vallei in Erps-Kwerps bij Kortenberg kunnen vogels vanaf nu op restaurant in een vogelbistro. Dat is een uitgebreide voederplaats met silo's en voederplanken voor vogels. "Het is belangrijk dat vogels voldoende eten tijdens de winter om op temperatuur te blijven", aldus Natuurpunt.

Aan het bezoekerscentrum van Natuurpunt 'De Groene Vallei' in Erps-Kwerps staat er nu een vogelbistro. Daarmee zullen vogels beter de winter doorkomen, vertelt Gerd Van Thienen van Natuurpunt. "Het wordt weer kouder en door het slechte weer van dit jaar hebben verschillende bomen weinig vruchten. Vogels gaan dus honger hebben, maar om de winter door te komen, moeten ze op temperatuur blijven door voldoende te eten."

"Bij veel mensen hangt er wel een voedselsilo of een kleine voederplank, maar de vogelbistro is echt heel uitgebreid met verschillende soorten voedsel zodat meerdere vogelsoorten bij ons terecht kunnen", legt Van Thienen uit. "Het is een soort restaurant waar vogels kunnen aanschuiven om hun buikjes rond te eten. Ze vinden er oliehoudende zaden en vetproducten."

Ook mogelijkheid om nestjes te bouwen

De vogelbistro is niet alleen voor vogels een feest, ook vogelliefhebbers zullen er van smullen. "Net naast de vogelbistro ligt de horecazaak van het bezoekerscentrum. Ideaal dus voor vogelliefhebbers om er een koffietje te drinken en tegelijkertijd de vogels te bewonderen die naar de vogelbistro komen. Omdat het voedsel zo gevarieerd is, zullen er volgens Van Thienen meerdere soorten vogels op afkomen. "Niet alleen tuinvogels als mussen en eksters, maar met wat geluk zie je ook een bonte specht hangen aan een silo met pinda's."

"Als ze het er leuk vinden, kunnen ze zich er trouwens ook nestelen, want er zijn ook meerdere nestkasten, dus hopelijk hebben we tegen de lente een aantal vogelnestjes."

Meest gelezen