Open VLD-voorzitter Lachaert houdt deur op kier voor coronapas: "Moeten absoluut nieuwe sluitingen vermijden"

Voor de voorzitter van Open VLD,  Egbert Lachaert, moet een uitgebreider gebruik van de coronapas in Vlaanderen overwogen worden, als daarmee vermeden kan worden dat er opnieuw bepaalde activiteiten moeten worden afgelast of zaken dicht moeten. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Nu de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames opnieuw stijgen, neemt de druk toe op de politiek om maatregelen te nemen.  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is bijvoorbeeld voorstander van een uitgebreider gebruik van de coronapas in Vlaanderen. 

In principe is die pas in Vlaanderen nu alleen verplicht bij grootschalige evenementen maar sommige gemeenten, zeker in de rand rond Brussel, willen de pas ruimer inzetten. En Wevelgem in West-Vlaanderen, waar een grote besmetting is uitgebroken, voert de pas nu in voor binnenactiviteiten vanaf honderd mensen. 

Beluister het interview met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in "De ochtend":

CD&V en Open VLD voeren de druk op

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is geen voorstander van een ruimer gebruik van de coronapas maar zijn coalitiepartners CD&V en Open VLD pleitten daar gisteren in het federale parlement wél voor. 

Nu zegt ook de voorzitter van de liberalen dat de coronapas overwogen moet worden. "Wat we ten kosten van alles moeten vermijden, is dat we opnieuw zaken moeten sluiten", zei Lachaert op Radio 1. "We gaan nu evalueren wat er gebeurt de komende dagen maar de cijfers  baren ons toch zorgen."

Wij willen geen pasjesmaatschappij in normale omstandigheden. Maar de cijfers baren ons zorgen.

Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD

De liberalen zijn geen voorstander van de coronapas in een normale situatie, zegt Lachaert. "Wij willen geen pasjesmaatschappij in een situatie waar iedereen gevaccineerd is en er eigenlijk geen reden was tot paniek en dat was tot voor kort het geval in Vlaanderen."

"Maar als we natuurlijk zien dat ook in Vlaanderen de besmettingen stijgen, als er weer scholen dicht moeten en er weer een dreiging komt dat activiteiten geschrapt moeten worden, dan moeten we alles in overweging nemen", aldus nog Lachaert. Hij voegt eraan toe dat het onderwerp bij zijn weten nog niet op tafel ligt bij de Vlaamse regering.

Meest gelezen