Aanhangers van de Hongaarse oppositie in de straten van Boedapest.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Vroege verkiezingskoorts in Hongarije: zowel aanhangers als tegenstanders Orbán demonstreren

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn zowel aanhangers als tegenstanders van premier Viktor Orbán op straat gekomen. De dag was een herdenking van de Hongaarse Opstand in 1956, maar stond nu al vooral in het teken van de parlementsverkiezingen in april volgend jaar. Zowel Orbán als zijn uitdager Peter Marki-Zay spraken hun aanhangers toe.

De verjaardag van de Hongaarse Opstand tegen de Sovjetoverheersing in 1956, vandaag precies 65 jaar geleden, werd door beide kanten -regeringsaanhangers en oppositie- aangegrepen om op straat te komen. 

Tienduizenden (400.000 aanhangers volgens de organisatoren) aanhangers van premier Viktor Orbán kwamen op straat. Niet alleen om de opstand te herdenken, ook en vooral om hun steun aan de regering uit te spreken. 

De Hongaarse premier wordt momenteel zowel in buiten- als binnenland uitgedaagd. Niet alleen is er de Europese Unie die financiële sancties overweegt omdat ze Hongarije verwijt de rechtsstaat uit te hollen. In eigen land zijn er over enkele maanden, in april 2022, parlementsverkiezingen. Zes oppositiepartijen, geleid door Peter Marki-Zay, hebben zich voor het eerst verenigd om samen op te komen tegen de regeringspartij Fidesz.

Viktor Orbán spreekt zijn aanhang toe.
Laszlo Balogh

De verkiezingen waren al erg aanwezig vandaag. De tienduizenden (400.000 volgens de organisatoren) aanhangers van de regering werden tijdens de manifestatie toegesproken door Viktor Orbán. Hij beschuldigde Brussel en Washington (en de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, zijn favoriete schietschijf) ervan zich te mengen in de Hongaarse politiek, door geld, hun netwerken en de media in te schakelen.

"Maar niet wat ze willen in Brussel, in Washington en in de media, die gestuurd worden vanuit het buitenland, is wat telt. Het zullen de Hongaren zijn die over hun lot beslissen. Onze kracht ligt in onze eenheid. We geloven in dezelfde waarden: familie, natie, en een sterk en onafhankelijk Hongarije."

Peter Marki-Zay houdt ook een toespraak.
Laszlo Balogh

Op de andere demonstratie sprak ook Orbáns uitdager, de gematigde conservatieve katholiek Peter Marki-Zay zijn eigen aanhangers voor het eerst toe. Hij zei dat Hongarije een menselijker migratiebeleid moet voeren en de verdragen van de Europese Unie moet respecteren. Hij beloofde dat hij als hij verkozen wordt de grondwet zal hervormen, corruptie zal aanpakken, de euro invoeren en onafhankelijke media garanderen. "Het huidige regime is moreel onhoudbaar geworden", zei Peter Marki-Zay. 

Meest gelezen