Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Blik op de coronacijfers: ons land bereikt trieste kaap van 27.000 coronadoden, 780 covidpatiënten op intensieve 

Er worden op weekbasis nu elke dag gemiddeld 17.839 besmettingen vastgesteld in ons land. Er liggen nu 3.750 mensen in het ziekenhuis, van wie 780 op intensieve zorg, en dat aantal blijft al weken fors boven de alarmdrempel van 500 liggen. Bekijk hier alle cijfers en grafieken in detail.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stevig toenemen. Tussen 21 en 27 november raakten dagelijks gemiddeld 17.839 mensen besmet met het virus, een stijging met 12 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 21 tot 27 november werden er dagelijks ruim 118.000 testen afgenomen, 10 procent meer dan een week voordien. Het reproductiegetal hangt op 1,07, dat is een lichte daling met 6 procent. Het getal bevindt zich nog boven de 1, wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt.

De positiviteitsratio (het aantal positieve gevallen op 100 afgenomen tests) bedraagt 16,1%, een stijging met 0,5%.

Tussen 24 en 30 november werden dagelijks ook 320 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 10 procent. In totaal liggen er nu 3.750 patiënten in het ziekenhuis (+13 procent), van wie er 780 intensieve verzorging nodig hebben (+19 procent). 402 covidpatiënten liggen in een kunstmatige coma aan de beademing.

Ook het aantal sterfgevallen blijft verder toenemen. Tussen 21 en 27 november overleden er dagelijks gemiddeld 41 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 12 procent meer dan een week voordien. In totaal zijn er in België al ruim 27.015 coronaoverlijdens te betreuren.

Vaccinatiecijfers

De kans op overlijden als je gevaccineerd bent (en in het ziekenhuis belandt) is 8 keer lager dan als je niet gevaccineerd bent. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, dat voor de tweede helft van oktober de gegevens van alle ziekenhuizen geanalyseerd heeft.  

Intussen hebben 8.832.155 (77%) mensen in ons land een eerste prik gehad, zijn 8.689.751 (75%) volledig beschermd en kregen 1.545.145 mensen een boosterprik. In totaal werden 18,6 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je ook terecht in onze grafieken.

Let op: op bovenstaande grafiek kan je de cijfers nu niet vergelijken met de cijfers van het voorjaar 2020. In het voorjaar van 2020 stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er meer getest wordt. 

IN GRAFIEK: VACCINATIECIJFERS

Je kunt de meest recente cijfers van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.