Blik op de cijfers: Besmettingen en ziekenhuisopnames dalen voor de tweede dag op rij

Hebben we de piek in deze vierde golf bereikt? Voor de tweede dag op rij tonen de voorlopige cijfers van Sciensano op weekbasis een daling in het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen en ziekenhuisopnames. Tussen 28 november en 4 december raakten dagelijks gemiddeld 16.860 mensen besmet, 6 procent minder ten opzichte van de week ervoor. Ook de ziekenhuisopnames dalen met 9 procent tot gemiddeld 293 per dag. Het aantal patiënten op intensieve zorg en het aantal overlijdens stijgt wel nog. Bekijk hier alle cijfers en grafieken in detail.

Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in ons land neemt voor de tweede dag op rij lichtjes af. Tussen 28 november en 4 december raakten dagelijks gemiddeld 16.860 mensen besmet met het virus, een daling met 6 procent ten opzichte van de week ervoor (21 - 27 november). Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Sinds het begin van de pandemie zijn al 1.879.784 besmettingen geregistreerd in ons land.

In de week van 28 november tot 4 december werden dagelijks gemiddeld ruim 111.900 testen afgenomen, 9 procent minder dan de week ervoor. Het reproductiegetal in die periode bedroeg 0,94, een daling met 12 procent. Een getal boven 1 betekent dat de epidemie in kracht toeneemt, onder de 1 dat de epidemie minder sterk wordt.

De positiviteitsratio (het aantal positieve gevallen op 100 afgenomen tests) lag tussen 28 november en 4 december op 16,8 procent, dat is een heel lichte stijging met 0,7 procent.

Tussen 1 en 7 december werden dagelijks gemiddeld 293 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 9 procent ten opzichte van de week ervoor. In totaal liggen nu 3.554 patiënten in het ziekenhuis (5 procent minder dan een week geleden), van wie er 815 intensieve verzorging nodig hebben (4 procent meer dan een week geleden).

Het aantal sterfgevallen blijft wel nog fors toenemen. Tussen 28 november en 4 december overleden dagelijks gemiddeld 47 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 16 procent meer dan een week voordien. In totaal zijn er in België al 27.360 coronaoverlijdens te betreuren.

Vaccinatiecijfers

De kans op overlijden als je gevaccineerd bent (en in het ziekenhuis belandt) is 8 keer lager dan als je niet gevaccineerd bent. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, dat voor de tweede helft van oktober de gegevens van alle ziekenhuizen geanalyseerd heeft.  

Intussen hebben 8.853.763 mensen (77%) in ons land een eerste prik gehad en 8.717.137 mensen (76%) zijn volledig gevaccineerd. 2.161.373 mensen (19%) kregen ook al een herhalingsinenting, een zogenoemde boosterprik. In totaal werden 19,31 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je ook terecht in onze grafieken.

Let op: op bovenstaande grafiek kan je de cijfers nu niet vergelijken met de cijfers van het voorjaar 2020. In het voorjaar van 2020 stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er meer getest wordt. 

IN GRAFIEK: VACCINATIECIJFERS

Je kunt de meest recente cijfers van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Meest gelezen