Blik op de coronacijfers: herfstgolf zet zich door, aantal ziekenhuisopnames en besmettingen blijft stijgen

Het aantal besmettingen met COVID-19 en het aantal ziekenhuisopnames blijven stijgen. Dat blijkt uit de cijfers op het online-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. De herfstgolf, die volgens viroloog Steven Van Gucht vorige week is ingezet, zet zich dus door. De afgelopen week werden per dag gemiddeld 94 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 2.823 mensen legden tussen 26 en 30 september een positieve coronatest af.

De update van de cijfers op het dashboard van Sciensano gebeurt voortaan enkel op dinsdag en vrijdag. De grafieken in dit artikel krijgen automatisch een update met de laatste cijfers, maar daar kan wat vertraging op zitten.

Het Overlegcomité baseert zich voor de coronabarometer op de ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve zorg. In de verschillende kleuren zijn dit de parameters: 

Patiënten in het ziekenhuis

De voorbije zeven dagen (van 27 september tot 4 oktober) werden per dag gemiddeld 94 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een toename met 28 procent.

Dit cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus.

Er liggen 1.294 patiënten met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, dat is een stijging met 39 procent. Voor alle duidelijkheid: dit cijfer gaat over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen maar die ook positief getest hebben op corona.

"Ik denk dat dit het begin is van de herfstgolf", zegt viroloog Steven Van Gucht. "Het ligt volledig in lijn van de voorspellingen die we gemaakt hebben deze zomer en ik verwacht dat de cijfers nog verder gaan stijgen."

"Zeker als je naar de ziekenhuiscijfers kijkt. Die zijn op twee weken tijd eigenlijk verdubbeld. Dat heeft te maken met de heropstart van de scholen, veel mensen die aan het werk zijn en het koudere weer waardoor we binnen zitten", aldus Van Gucht.

"We denken wel niet dat het een niveau gaat bereiken dat echt problematisch wordt voor de zorg", gaat hij verder. "Het zal zwaar zijn, er zal veel werk zijn en de zorg heeft het niet gemakkelijk, maar in principe zal het binnen onze capaciteit blijven."

Patiënten op intensieve zorg

Er liggen nu 74 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg, dat is een stijging met 32 procent in vergelijking met de week ervoor. Sinds 9 maart blijft het aantal op intensieve onder de 200.

"Vooral de algemene ziekenhuisopnames zie je de laatste weken opvallend stijgen", analyseert viroloog Van Gucht. "Op intensieve zorgen blijft het aantal al bij al vrij laag. Dat heeft te maken met de basisimmuniteit die de meeste mensen hebben en ons nog steeds vrij goed beschermt tegen ernstige ziekte of overlijden."

Besmettingen

Tussen 26 en 30 september werden dagelijks gemiddeld 2.823 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat cijfer stijgt met 26 procent in vergelijking met de week daarvoor. 

We moeten er sowieso rekening mee houden dat het aantal besmettingen onderschat wordt. Niet iedereen laat nog een PCR-test afnemen na een positieve zelftest.

Het reproductiegetal ligt op 1,13. Als dat getal hoger is dan 1 neemt het virus in kracht toe.

Let op: op bovenstaande grafiek kan je de cijfers nu niet vergelijken met de cijfers van het voorjaar 2020. In het voorjaar van 2020 stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er meer getest wordt. 

Er werden dagelijks gemiddeld 12.700 coronatests uitgevoerd. De positiviteitsgraad stijgt lichtjes. 23 procent van de afgenomen tests is positief.

De druk op het zorgsysteem blijft ook nog altijd. Huisartsen kan je zoveel mogelijk ontlasten door bij (mogelijke) symptomen en na een risicocontact de instructies te volgen op mijngezondheid.belgie.be

Overlijdens

Er stierven de afgelopen week dagelijks gemiddeld 4 mensen aan de gevolgen van COVID-19. In totaal zijn nu officieel 32.690 corona-overlijdens te betreuren, sinds het begin van de pandemie, meer dan twee jaar geleden.

Coronacijfers gevaccineerden vs niet-gevaccineerden

Op bovenstaande grafieken lijkt het of een grote groep 12- tot 17-jarigen al een boosterprik heeft gekregen, maar dat klopt niet. Er zit een vertraging op de gegevens van het bevolkingsregister. Mensen die pas 18 zijn geworden en dus een booster kunnen krijgen, staan in dat register nog als 17-jarige. Zij duiken dus onterecht op in onderstaande grafiek.

Vaccinatiecijfers (stand op 29 september)

9.186.140 mensen zijn volledig gevaccineerd (1e en 2e dosis, of 1 dosis in geval van het vaccin van Johnson & Johnson). 7.199.397 mensen kregen ook al een herhalingsinenting, een zogenoemde (eerste) boosterprik of "oppepprik". 2.129.450 mensen lieten ook al een tweede boosterprik zetten.

Vaccinatie tegen zowel COVID als griep zijn belangrijk

Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano

"Het is belangrijk dat mensen van boven de 50 jaar en mensen met onderliggende aandoeningen tijdig hun COVID-vaccin nemen", zegt Steven Van Gucht.

"Binnenkort zal eveneens de vaccinatiecampagne tegen de griep starten. Als u tot een risicogroep behoort, is het aan te raden om u ook te laten vaccineren tegen de griep. Het coronavirus en griepvirus zijn immers verschillende virussen en vaccinatie tegen zowel COVID als griep zijn belangrijk. We verwachten dat deze winter ook het griepvirus volop zal circuleren", aldus nog professor Van Gucht.

252.120 Belgen hebben ook al een derde boosterprik gekregen. Het gaat om 80-plussers en mensen met immuniteitsproblemen die net voor de zomer al een tweede boosterprik konden laten zetten.

Je kunt de meest recente cijfers van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Meest gelezen