Coronacijfers blijven de hoogte inschieten: 17.000 besmettingen per dag, bijna 3.500 patiënten in het ziekenhuis

Er worden op weekbasis nu elke dag gemiddeld 17.151 besmettingen vastgesteld in ons land. Afgelopen maandag hadden we zelfs een absoluut record, met meer dan 25.000 besmettingen in één dag tijd. Er liggen nu 3.494 mensen in het ziekenhuis, van wie 682 op intensieve zorg, en dat aantal ligt fors boven de alarmdrempel van 500. Bekijk hier alle cijfers en grafieken in detail.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft stevig toenemen. Tussen 17 en 23 november raakten dagelijks gemiddeld 17.151 mensen besmet met het virus, een stijging met 42 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Op maandag 22 november werden 25.365 besmettingen vastgesteld, dat is het hoogste cijfer over alle coronagolven heen. Het vorige record stond op 27 oktober 2020. Toen hadden zeker 22.221 mensen positief getest. In totaal raakten sinds de start van de pandemie al ruim 1,7 miljoen mensen besmet met COVID-19.

In de week van 17 tot 23 november werden er dagelijks ruim 112.500 testen afgenomen, 32 procent meer dan een week voordien. Het reproductiegetal hangt op 1,11, dat is een lichte daling met 6 procent.Het bevindt zich nog boven de 1, wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt.

De positiviteitsratio (het aantal positieve gevallen op 100 afgenomen tests) bedraagt 16%, een stijging met 1,6%.

Tussen 20 en 26 november werden dagelijks ook 306 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 14 procent. In totaal liggen er nu 3.494 patiënten in het ziekenhuis (+18 procent), van wie er 682 intensieve verzorging nodig hebben (+13 procent). 381 covidpatiënten liggen in een kunstmatige coma aan de beademing.

Ook het aantal sterfgevallen blijft verder toenemen. Tussen 17 en 23 november overleden er dagelijks gemiddeld 37 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 16 procent meer dan een week voordien. In totaal zijn er in België al ruim 26.840 coronaoverlijdens te betreuren.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je ook terecht in onze grafieken.

Let op: op bovenstaande grafiek kan je de cijfers nu niet vergelijken met de cijfers van het voorjaar 2020. In het voorjaar van 2020 stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er meer getest wordt. 

IN GRAFIEK: VACCINATIECIJFERS

Je kunt de meest recente cijfers van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Meest gelezen