Directeur die lagere school moet sluiten door corona, slaakt noodkreet: "Geef ons alstublieft onze leerlingen terug"

Tine Temmerman, directeur van de Vrije Basisschool in Vichte, Ingooigem en Engelhoek, moet de lagere school sluiten na een hele rist coronabesmettingen. Ze roept op om meer maatregelen te nemen zodat kinderen naar school kunnen blijven gaan.

opinie
Tine Temmerman
Directeur van de Vrije Basisscholen van Vichte, Ingooigem, Engelhoek

Beste ministers, beste Vlamingen

Ik val met de deur in huis. Onze kinderen en hun ouders hebben jullie hulp nodig. Zij zijn op dit moment de dupe van het versoepelen van de coronamaatregelen en zij verliezen hierdoor veel kansen.

Een korte situatieschets: ik ben directeur van een lagere school met 380 leerlingen. Vorige week werden 2 klassen in quarantaine geplaatst na 2 besmettingen in die klassen. Na een negatieve test mochten de leerlingen terugkomen, de positieve leerlingen bleven thuis. Onze leerkrachten wrongen zich in bochten om zowel fysiek als online les te geven. Ouders bleven opnieuw noodgedwongen thuis en probeerden hun kinderen zo goed mogelijk te helpen.

Deze week werden opnieuw 5 klassen in quarantaine geplaatst. Zelfde verhaal als bij de eerste 2 klassen, alleen mochten de negatieve leerlingen niet opnieuw naar school komen. Insteek was het vermijden van verdere besmettingen tussen de eerste en tweede test.

Hoeveel keer zullen we onze leerlingen nog leerkansen moeten afnemen deze winter? Hoelang houden ouders dit nog vol?

Gisteren was er crisisoverleg voor onze school. Alle bevoegde diensten waren aanwezig: CLB, Vlaamse gezondheidsraad, eerstelijnszorg, gemeente, … Er viel een keiharde beslissing:

  • Heel slechte cijfers in de 5 klassen in quarantaine (telkens bijna de helft positief)
  • In veel andere klassen broers en zussen in quarantaine die ook getest moeten worden. Grote verspreiding in de hele school dus.

Conclusie: de lagere school moet dicht en schakelt over naar afstandsonderwijs. Het kleuteronderwijs konden we gelukkig (voorlopig) vrijwaren.

Alle leerkrachten werden op de hoogte gebracht en onmiddellijk maakten we afspraken om het volgende week zo goed mogelijk te doen. Alle brieven en attesten werden opgemaakt en doorgestuurd naar de ouders. So far so good. De praktische kant komt in orde.

In september al voorspelden huisdokters een nieuwe quarantainegolf op scholen. De CLB's vroegen toen om de regels daarrond wat te versoepelen. Herbekijk hier de reportage daarover in "Terzake":

Videospeler inladen...

Maar dan kom je thuis en besef je de gevolgen van deze beslissing (die boven ons hoofd en volgens de huidige regels) genomen werd: dit is helemaal niet oké!

Ouders nemen contact op, want noodopvang mogen we niet organiseren om verdere besmettingen tegen te gaan:

  • Een huilende mama die geen opvang heeft voor haar kinderen: zij werkt in de zorg en haar man krijgt geen quarantaineverlof.
  • Een mama uit de zorg die wel verlof krijgt, maar beseft dat ze haar collega’s (die al met een groot personeelstekort zitten en daardoor extra hard moeten werken) in miserie steekt.
  • Een papa en mama die vragen of hun kind aub naar school mag komen: hij volgt al 2 weken online les door een positief familielid en mocht maandag eindelijk weer naar school komen.

Neem alstublieft opnieuw maatregelen die ervoor zorgen dat onze kinderen les kunnen volgen

Een verschrikkelijk gevoel overvalt me. Is dit het gevolg van de versoepeling van alle maatregelen in de maatschappij? De herfst is nog maar pas begonnen. Hoeveel keer zullen we onze leerlingen nog leerkansen moeten afnemen deze winter? Hoelang houden ouders dit nog vol?

Ik heb zelf geen medische opleiding, dus ik vel geen oordeel over het al dan niet vaccineren van kinderen of positieve leerlingen naar school laten komen die niet ziek zijn om groepsimmuniteit te verkrijgen, maar ik wil wel een noodkreet lanceren naar onze ministers en onze samenleving.

Neem alstublieft opnieuw maatregelen die ervoor zorgen dat onze kinderen les kunnen volgen. Als school zullen we alle opgelegde maatregelen in praktijk omzetten (zoals we de voorbije 2 jaar al deden), maar geef ons alstublieft onze leerlingen terug!

Werken de vaccins even goed bij jongere kinderen? En wat met het ethische vraagstuk? Vaccinoloog Pierre Van Damme gaf onlangs meer uitleg in "De ochtend" op Radio 1:

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen