Hoofd Taskforce Vaccinatie: "Nu geen wetenschappelijke onderbouwing voor derde prik voor iedereen"

Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, zijn er op dit moment geen wetenschappelijke bewijzen dat de immuniteit tegen het coronavirus bij de jonge, gezonde bevolking achteruitgaat. Ramaekers reageert op de suggestie van de Vlaamse regering om de hele bevolking een extra "boosterprik" van het coronavaccin te geven.  

Na de bewoners van de woonzorgcentra, de mensen met een verzwakte immuniteit en de 65-plussers wil de Vlaamse regering ook de rest van de bevolking de kans geven op een derde prik van het coronavaccin. Op die manier wil ze de bescherming in de bredere bevolking tegen het virus  versterken. 

Ik zou graag weten wat de wetenschappelijke onderbouwing is waarop de Vlaamse regering zich beroept om die derde prik aan te kondigen

Dirk Ramaekers (Hoofd Taskforce Vaccinatie)

"We zien toch hogere besmettingscijfers, en er is toenemende evidentie dat een derde prik toch zin heeft om mensen uit de ziekenhuizen te houden. We vragen nu aan de wetenschappers van de Hoge Gezondheidsraad om daar snel duidelijkheid en uitsluitsel over te geven", zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gisteren.

Ramaekers zegt dat zowel de Taskforce Vaccinatie als de Hoge Gezondheidsraad steevast zo wetenschappelijk mogelijk te werk gaan. "We volgen de situatie wereldwijd op", zegt hij. "Sinds de zomer houden we ook rekening met het feit dat de algemene bevolking potentieel een derde prik moet krijgen, maar wel op basis van wetenschappelijke argumenten. Ik zou dan ook graag weten wat de wetenschappelijke onderbouwing is waarop de Vlaamse regering zich beroept om die derde prik nu al aan te kondigen."

Waarom wordt niet gekeken naar eenvoudige maatregelen die hun nut reeds hebben bewezen, zoals het mondmasker en het Covid Safe Ticket?

Dirk Ramaekers (Hoofd Taskforce Vaccinatie)

Ramaekers legt ook een ethisch element op tafel. "De topprioriteit is nu vaccins doneren aan landen waar nog minder mensen gevaccineerd zijn. We hebben al zowat drie miljoen doses geschonken aan Covax en dat zullen er nog meer worden."

Bovendien is een algemene derde prik uitrollen geen oplossing om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen. "Waarom wordt niet gekeken naar eenvoudige maatregelen die hun nut reeds hebben bewezen, zoals het mondmasker en het Covid Safe Ticket", vraagt Ramaekers zich af.

Meest gelezen