AFP or licensors

"Ik wil de eerste presidente uit de geschiedenis van Frankrijk zijn": Anne Hidalgo trapt campagne af

Tijdens een partijcongres in de Noord-Franse stad Rijsel hebben de Franse socialisten van de PS Anne Hidalgo officieel voorgedragen als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hidalgo zal het daarbij opnemen tegen onder meer huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National. Hidalgo is sinds 2014 burgemeester van de hoofdstad Parijs. 

Zo'n 75 procent van de aanwezige partijleden stemden voor de kandidatuur van Hidalgo. Die belooft dat ze de focus op sociale rechtvaardigheid en klimaatbescherming zal leggen. Ze wil de mensen steunen die achtergelaten zijn, de vakbonden versterken, "de huurprijzen in moeilijke zones afbakenen" en een "universele werkloosheidsverzekering" invoeren.

"Ik sta voor wat velen van mijn tegenstanders liever niet horen", aldus Hidalgo. "Een vrouw, links, van buitenlandse origine (ze komt uit een Spaans arbeidersgezin, red.), pro Europa." Zelf ziet ze zich als politica die een sociale strijd voert in de voetsporen van oud-premier Lionel Jospin, oud-president François Hollande en oud-minister Ségolène Royal.

"Ik wil de eerste vrouwelijke president uit de Franse geschiedenis zijn", zegt Hidalgo. Op het partijcongres kreeg ze de uitdrukkelijke steun van oud-premier Bernard Cazeneuve, partijleider Olivier Faure en burgemeester Martine Aubry van Rijsel. 

Volgens de peilingen zou Hidalgo amper 4 à 5,5 procent van de stemmen halen. President Emmanuel Macron ligt momenteel met 23 à 27 procent op kop in de peilingen.

Meest gelezen