imago images/Arnulf Hettrich

Minister-president Jambon opent “Vlaamse Week” op wereldtentoonstelling in Dubai

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is in Dubai op een handelsmissie om Vlaanderen te promoten op de Wereldexpo Dubai Expo 2020. Samen met hem zijn er tientallen Vlaamse ondernemers mee. Het gaat om de eerste wereldtentoonstelling in een Arabisch land. 

Kuierende Emirati’s genieten op het gelijkvloers van het Belgische paviljoen van de heerlijk geurende “Belgian waffles”. Uit het zicht op de bovenste verdieping van datzelfde paviljoen genieten Belgische ondernemers met hun zakenpartners discreet van een frisse Belgische pint. Dit is en blijft Dubai, waar veel kan maar dan achter de schermen. 

"Je bent in Dubai en je rijdt door de Vlaamse wegen, dat is toch fantastisch", zegt minister-president Jan Jambon in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Verenigde Emiraten nog steeds hot voor Vlaanderen"

Het is puffen in Dubai bij 35 graden in de schaduw. Maar volgens Kris Put Flanders Investment and Trade (FIT), zeg maar de Vlaamse marketingmachine voor Vlaamse bedrijven en ondernemers “zijn de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) nog steeds een zeer belangrijke handelspartner, goed voor een Vlaamse export van 2.5 miljard euro per jaar.”  

Kris Put van Flanders Investment and Trade

Kris Put:  “Men kent ons hier, natuurlijk via de grote projecten van bouwgiganten zoals Besix, De Nul en Deme, maar evengoed via kleine KMO’s die bijvoorbeeld in de besloten paardensector werken. En die is erg belangrijk hier voor de emirs”.

Duurzaamheid en mobiliteit (niet) troef op Expo Dubai 2020

Centrale thema’s van de Expo Dubai 2020 zijn mobiliteit en duurzaamheid. Really? Thema’s die allerminst lijken te leven als je door de straten in Dubai rijdt, waar zware jeeps met vervuilende V8 motoren rondrijden. De elektriciteit voor de duizenden airco’s van de hoge glazen glamourtorens wordt ook nog steeds grotendeels opgewekt door de spotgoedkope eigen maar erg vervuilende olie te verbranden. De duurzaamheid op Dubai Expo 2020 bestaat voorlopig alleen op papier. 

Kris Put nuanceert: “Dubai lijkt zich voor te bereiden om de duurzaamheidsbocht te nemen. Op het hoogste niveau is men zich bewust dat gebouwen ook hier maar beter tegen de warmte geïsoleerd kunnen worden in de plaats van nog maar eens nog zwaardere airco’s te installeren. Het duurt hier in Dubai nu wel even voor die bocht in doelstellingen worden gegoten. Maar dan kan het hier best erg snel gaan hoor.”

Dubai Expo 2020 lijkt dure flop te worden voor Dubai

Dubai houdt van superlatieven. Zo ook voor deze wereldexpo. Maar liefst zeven miljard werd geïnvesteerd in de terreinen en gebouwen en toegangswegen voor de expo, alles samen zeshonderd voetbalvelden groot. Meer dan 180 landen stellen er het beste van zichzelf voor. Het gaat om het eerste grote post-covid [sic] wereldevent mét publiek, aldus de organisatie achter Expo Dubai 2020. 

Bij de planning werd uitgegaan van 25 miljoen bezoekers, op een periode van zes maanden. Door COVID moest de expo alvast een jaar worden uitgesteld. Maar ook vandaag gelden er nog steeds reisbeperkingen wereldwijd. Intussen is het bezoekersaantal bijgesteld tot 11 miljoen.

Toegangstickets worden intussen al gratis weggegeven aan wie met de nationale luchtvaartmaatschappij Emirates naar Dubai vliegt en de lokale politie kreeg de opdracht om elke dag massaal in burger rond te wandelen op de expo zodat het expoterrein toch wat zou leven, zeggen ingewijden. 

Meest gelezen