Nieuwe klokkenluider: "Facebook liet problematische inhoud betijen om winst te kunnen boeken"

Opnieuw beschuldigt een klokkenluider socialemediabedrijf Facebook ervan dat het winst laat voorgaan op het aanpakken van problematische inhoud. Dat schrijft de krant The Washington Post. Facebook is sinds september in een schandaal verwikkeld, nadat een gewezen medewerkster van het bedrijf, Frances Haugen, interne documenten publiek had gemaakt.

De nieuwe klokkenluider is ook een gewezen medewerker van Facebook en was verantwoordelijk voor het integriteitsbeleid van het platform. Het voormalige personeelslid legde een verklaring af bij beurswaakhond SEC, die toeziet op beursgenoteerde bedrijven als Facebook. 

In dat document getuigt de oud-medewerker over uitspraken uit 2017, toen het bedrijf een beslissing moest nemen over de manier waarop het zou omgaan met de polemiek rond de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Die inmenging gebeurde via Facebook. "Er zal een steekvlam ontstaan. Parlementsleden zullen lastig doen. En binnen enkele weken gaan ze over tot iets anders. Ondertussen drukken wij geld in onze kelder, en gaat voor ons alles goed", zou Tucker Bounds, een lid van Facebook-communicatieteam en nu vice-president communicatie bij het bedrijf, daarover gezegd hebben.

Tweede klokkenluider

De klokkenluider ondertekende zijn verklaring op 13 oktober. De opzienbarende getuigenis van Frances Haugen voor het Amerikaanse Congres dateert van een week eerder. De gewezen productmanager bij Facebook, die door een Democratische senator zelfs een "heldin" werd genoemd, herhaalde daar dat het bedrijf van Mark Zuckerberg "winst maakt op kap van onze veiligheid". 

Er zal een steekvlam ontstaan. Parlementsleden zullen lastig doen. En binnen enkele weken gaan ze over tot iets anders

De woorden van de huidige communicatietopman van Facebook Tucker Bounds, althans volgens de nieuwe klokkenluider, over de Russische inmengingen bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016

Eerder lekte Haugen interne documenten aan de Wall Street Journal die een nieuw licht lieten schijnen op enkele bekende uitwassen van sociale media. Het ging onder meer om de psychologische problemen van adolescenten de overmatig blootgesteld worden aan de levens en lichamen van schijnbaar "perfecte" influencers op Instagram.  

Angst voor Trump en co

Volgens de Washington Post blijkt uit de verklaring bij de SEC van deze nieuwe klokkenluider dat de Facebook-managers de strijd tegen desinformatie, haatpraat en andere problematische inhoud regelmatig ondermijnden. Ze deden dat uit angst voor ex-president Donald Trump en zijn politieke bondgenoten, en om de aandacht vast te houden van zijn gebruikers, en de winsten dus veilig te stellen. 

Facebook-woordvoerster Erin McPike noemt het artikel "beneden de standaarden van de Washington Post lag", omdat het zou opgehangen zijn aan één bron. 

De jongste jaren ligt Facebook regelmatig onder vuur. Als het niet gaat over het modereren van inhoud, vooral in verkiezingstijd, dan wel over de economische strategie, die volgens critici de eerlijke concurrentie aantast.

Meest gelezen