Olivier Tilmant

Paardenvissers begeleiden overleden collega naar laatste rustplaats in Oostduinkerke

In Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde, is Johan Vanmassenhove ten grave gedragen, begeleid door zijn collega's. De 56-jarige Vanmassenhove overleed vorige week toen hij terugkwam van de garnalenvangst.

Johan Vanmassenhove was al sinds zijn 13 jaar actief als paardenvisser en deed dat sinds 2003 in Oostduinkerke. Op zijn allerlaatste tocht werd hij begeleid door zijn collega's. Zijn kist werd getrokken door "zijn paard".

Oostduinkerke is de enige badplaats aan de Belgische kust waar te paard op garnalen wordt gevist. In de andere badplaatsen is de traditie in onbruik geraakt, maar in Oostduinkerke is het strand erg geschikt voor de methode: er zijn geen hindernissen op het strand zoals golfbrekers. 

De traditie van de paardenvisserij bestaat al zo'n 500 jaar en werd in 2009 erkend als Vlaams immaterieel erfgoed.

Olivier Tilmant
Olivier Tilmant

Meest gelezen