Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Proces tegen Italiaanse Lega-leider Matteo Salvini wegens tegenhouden migrantenschip gaat van start

In Palermo, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sicilië,  begint vandaag het proces tegen Matteo Salvini, de leider van de uiterst rechtse Lega. Salvini staat terecht omdat hij in augustus 2019 een schip met migranten wekenlang verbood om aan te meren in een Italiaanse haven.

Matteo Salvini voerde een harde antimigratiepolitiek toen hij minister van Binnenlandse Zaken was in de eerste regering van gewezen premier Giuseppe Conte (juni 2018-september 2019).  

In augustus 2019 verbood hij het reddingsschip van de Spaanse ngo Open Arms aan te meren in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip had 147 migranten en vluchtelingen aan boord die gered waren op de Middellandse Zee. 

De gezondheidssituatie en de spanning aan boord werden precair. Sommige migranten sprongen uit wanhoop in zee, in een poging naar de kust te zwemmen. Het schip werd uiteindelijk in beslag genomen door het openbaar ministerie, zodat de opvarenden aan land konden worden gebracht.

Het openbaar ministerie beschuldigt Salvini van vrijheidsberoving en machtsmisbruik. Als hij wordt veroordeeld, kan hij tot maximaal 15 jaar cel krijgen. Salvini voert aan dat hij handelde ter verdediging van zijn vaderland en in het belang van de regering. 

Het proces begon formeel op 15 september, maar de eerste zitting werd meteen uitgesteld naar 23 oktober.

Activisten voor de rechtbank in Palermo: "Meneer Salvini, is het zo dat u onschuldige levens redt?"
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen