ROBIN UTRECHT

Op 1 november wordt coronapas uitgebreid in Wallonië en ze zien nu al het effect: "Vier keer meer vraag naar vaccinatie"

Op één november wordt ook in Wallonië het gebruik van de coronapas uitgebreid, zoals dat nu al in Brussel het geval is. De Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) zegt dat vier keer meer mensen zich nu inschrijven voor een vaccinatie. In Wallonië is nu 70 procent van de totale bevolking minstens deels gevaccineerd.

Over een goede week wordt de coronapas in Wallonië verplicht in de horeca, het uitgaansleven, de sport- en fitness zalen en de zorgsector. In een interview in de krant La Libre Belgique zegt minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) dat de naderende deadline zijn effect niet mist: opvallend meer mensen willen zich nu laten vaccineren in Wallonië.

De invoering van de coronapas is ongeveer een maand geleden aangekondigd. "Toen zaten we rond de 600 mensen per dag die zich een eerste keer lieten vaccineren. De laatste week is dat gestegen tot ruim 2.600 mensen per dag", aldus Morreale. 

Bekijk hieronder een aantal reacties van Waalse inwoners op de vraag of de beslissing om de coronapas in te voeren, hen motiveerde om zich te laten vaccineren:

Videospeler inladen...

Ook meer vaccinaties zonder afspraak

Het Waalse agenschap voor de zorg, Aviq, bevestigt de cijfers. "Hoe dichter we komen bij één november, hoe meer mensen zich laten inschrijven", zegt een woordvoerster. "En daarnaast komen ook meer mensen langs zonder inschrijving."

Wallonië zit nu aan 70 procent van de totale bevolking die minstens deels gevaccineerd is, 68 procent is volledig gevaccineerd. (In Vlaanderen zijn die cijfers respectievelijk 81 en 80 procent.) En zowat 60.000 Walen met een verminderde immuniteit hebben intussen een derde prik gekregen. 

Dat zoveel meer Walen zich plots willen laten vaccineren, nu de coronapas eraan komt, is opmerkelijk. In Brussel, waar de coronapas midden oktober verplicht werd, heeft zich nooit zo'n grote stijging voorgedaan. In Brussel is 56 procent van de totale bevolking deels gevaccineerd, en 54 procent volledig. 

Meest gelezen