Videospeler inladen...

Zakenman uit Dilbeek zit al meer dan een jaar illegaal vast in Dubai: "Ik vrees hier nooit meer weg te geraken"

Deze week vindt op de wereldtentoonstelling Dubai Expo 2020 de "Vlaamse week" plaats. Maar achter de glamour en glitter van Dubai schuilt een harde werkelijkheid. Johan Daumerie uit Dilbeek raakte betrokken in een handelsconflict met een lokale rijke familie. Hij leeft nu in een juridische en administratieve nachtmerrie. 

Johan Daumerie (49) uit Dilbeek heeft een internationale carrière in de IT achter de rug wanneer hij op vraag van het bedrijf waarvoor hij werkt naar Dubai verhuist. Na twee jaar besluit Daumerie een eigen IT-bedrijf op te starten. Hij werkt daarvoor samen met een lokale zakenman uit een rijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, de investeerdersfamilie Al Owais.

Maar al snel lopen de zaken fout, wanneer er bij de politie door de advocate van zijn zakenpartner een mondelinge klacht voor misbruik van vertrouwen wordt ingediend. "Volgens de lokale wetgeving is dat een ernstige inbreuk, die juridisch zelfs niet onderbouwd hoeft te zijn", zegt Daumerie.

Daardoor komt ook het IT-bedrijf van Daumerie al snel in de problemen. De investeerdersfamilie zet de samenwerking stop en haalt de bedrijfsrekeningen leeg.

Door de beschuldiging van "misbruik van vertrouwen" door Al Owais begint voor Daumerie ook een juridische nachtmerrie: "De bevoegde instanties hier hebben mijn Belgisch paspoort afgenomen en mij een reisverbod opgelegd, waardoor ik nu al meer dan een jaar opgesloten zit in een hotelkamer."

BEKIJK - "Eigenlijk word ik hier al een jaar gegijzeld", in "Terzake" doet Johan Daumerie zijn verhaal:

Videospeler inladen...

Daumerie noemt zijn situatie "onhoudbaar". "Ik ben hier nu illegaal in het land en als ik mijn hotel verlaat, riskeer ik opgepakt te worden door de politie. Ook mijn bankrekening is geblokkeerd, waardoor ik geen huur of gsm-abonnement meer kan betalen. We zijn afhankelijk van hulp van kennissen en vrienden."

Dubai Expo 2020 is de eerste wereldtentoonstelling in een Arabisch land
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

België "kan en mag juridisch niet tussenbeide komen"

De Belgische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, Peter Claes, is op de hoogte van de situatie van Daumerie: "We kijken wat we kunnen doen voor Daumerie en dringen erop aan dat zijn zaak correct en snel geregeld kan worden. Maar ook wij zijn gebonden door de geldende internationale regels en kunnen en mogen in de eigenlijke juridische procedure niet tussenkomen."

De Belgische ambassadeur benadrukt dat de rechtspraak in Dubai best breed is uitgewerkt en dat Dubai, gezien zijn reputatie als handelsplaats, zich moet schikken aan geldende regels. Toch geeft Claes toe dat er "opmerkelijke verschillen in rechtspraak en procedures zijn in vergelijking met België". 

Niet enige Belg met problemen in Dubai

De zaak-Daumerie is overigens niet de enige van een Belg met problemen in Dubai. Volgens ambassadeur Claes "zijn er nog Belgen die hier al jarenlang in een soort juridische limbo vastzitten. Zo is er een Brusselse vrouw uit de bourgeoisie die al twaalf jaar lang vastzit zonder uitzicht op regularisatie", aldus Claes. 

Yves Timmersmans (l) en Johan Daumerie (r)

De Limburgse ondernemer Yves Timmermans probeert al vijf jaar weer aan papieren te raken nadat hij zijn ontslag had aangevochten en in conflict was gekomen met een lokale werkgever. "Ik heb hoop dat het alsnog goed komt", zegt Timmermans. "Maar kijk naar me: ik ben 40 kilo aangekomen van de stress, rook als een Turk en leef illegaal in een donker appartement samen met nog zeven andere illegalen."

Je mag je niet laten misleiden door de schitter en glamour en de blinkende wolkenkrabbers

Kris Put

"Bezint eer ge begint"

Volgens Kris Put, vertegenwoordiger van Flanders Investment and Trade in Dubai moeten Vlamingen zich bijzonder goed informeren vooraleer ze hier komen wonen of handel doen. "Je mag je niet laten misleiden door de schitter en glamour en de blinkende wolkenkrabbers."

"Het lijkt hier zeer westers, maar in essentie is en blijft dit een Arabisch land, met andere gewoonten en gebruiken", legt Put uit. "Wie op zoek is naar gouden bergen en snel geld zal snel bedrogen uitkomen. Toch zijn er best heel wat mogelijkheden om te exporteren, maar je moet je zeer goed laten begeleiden en bijstaan", zegt Put. "Er zijn zo'n 5.000 Belgen die hier wonen en werken en bij de meesten loopt het goed."

Meest gelezen