Wommelgem heeft alle kinderen tussen 6 en 12 jaar oud op covid getest: "Hopen zo ongerustheid weg te nemen"

In Wommelgem, bij Antwerpen, zijn alle kinderen tussen 6 en 12 jaar oud getest, na een forse opstoot in het aantal coronabesmettingen. "Ongeveer 50 procent van alle besmettingen is terug te brengen tot die leeftijdscategorie", zegt burgemeester Frank Gys (N-VA). Hij hoopt met massale testing de rust in zijn gemeente te doen weerkeren.

"Elke dag zien we een forse stijging van het aantal besmettingen", legt Frank Gys (N-VA) uit, de burgemeester van Wommelgem, in "De ochtend" op Radio 1. "Ongeveer 50 procent van alle besmettingen is terug te brengen tot de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar."

En dus heeft de gemeente een testbus van de Antwerpse universiteit laten komen naar vrijetijdscentrum Brieleke, waar ook de buitenschoolse kinderopvang gevestigd is." We merkten dat er de laatste dagen meer ongerustheid was bij de ouders. We hopen dat die testing de ongerustheid zal wegnemen en ook de druk zal doen afnemen op de huisartsen."

Bekijk hieronder hoe de kinderen getest worden in vrijetijdscentrum Brieleke:

Videospeler inladen...

De test is niet verplicht, "maar we hebben daar binnen de school wel op aangedrongen". "Van een vorige testing bij 1 school weten we wel dat de opkomst normaal wel vrij hoog ligt." Bekijk hieronder hoe ze in Wommelgem omgaan met de situatie.

Videospeler inladen...

"Ik schat dat 60 à 70 procent van de leerlingen getest zal zijn", schat burgemeester Gys in.

Extra maatregelen?

"We hebben het bewust beperkt tot de kinderen van de lagere school", vertelt Gys. "Zo kunnen we straks een goed zicht krijgen op het aantal besmettingen per klas, per cluster. Normaal gezien hebben we daar morgenavond resultaten van en dan kunnen we met de crisiscel bekijken of er nog bijkomende maatregelen genomen moeten worden."

Beluister hier het gesprek met Frank Gys in "De ochtend" op Radio 1:

Wommelgem voerde al opnieuw de mondmaskerplicht in aan de school en in de kinderopvang. Mochten er nog extra maatregelen nodig zijn, dan kijkt burgemeester Gys vooral naar de naschoolse activiteiten, "om kinderen uit verschillende scholen zoveel mogelijk gescheiden te houden". "In onze eigen buitenschoolse kinderopvang gaan we daar ook op letten." Ook zangkoren zouden er mogelijk weer een tijdje de activiteiten moeten staken, suggereert Gys nog.

Als er een lokale uitbraak is, blijft het een goed idee om kinderen te testen, dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/Universiteit Hasselt).  De variant van het virus die nu circuleert, kan ervoor kan zorgen dat ook mensen die gevaccineerd zijn zwaar ziek worden, aldus Molenberghs.

Meest gelezen