Machtige drugsbaron is dan wel ingerekend, maar probleem blijft: "Geweldige arrestatie, maar blijft  never ending story"

"De zwaarste klap van de eeuw" voor de drugstrafiek. Triomfantelijke woorden van de Colombiaanse president nu de meest gezochte drugsbaas van Colombia kon gevat worden. Maar zijn die woorden ook terecht? "Het is in elk geval een geweldige arrestatie met een impact op de organisatie van het kartel", merken Ken Witpas (parket Antwerpen) en criminologe Charlotte Colman op.

Dairo Antonio Usuga David, alias "Otoniel" stond al jaren aan het hoofd van de Clan del Golfo, de machtigste drugsclan van Colombia. Gisterochtend werd hij opgepakt in het noordwesten van het land. De operatie was het resultaat van zeven jaar werk, zei de legerbevelhebber. 

"Die hele operatie heeft wel degelijk een ontwrichtende werking op de structuur, logistiek en eenheid binnen de organisatie van Otoniel", stelt professor criminologie Charlotte Colman (UGent). "In dat opzicht is de operatie geslaagd."

Een belangrijke slag gewonnen dus, maar de oorlog tegen de drugstrafiek is dat allerminst. "De voorraadkast in Zuid-Amerika zit nog vol genoeg", zegt Ken Witpas van het parket van Antwerpen. Met andere woorden: geen zinloze actie, maar we moeten ons geen illusies maken over deze zware klap voor de drugstrafiek; het blijft een never ending story.

"Dit is de zwaarste klap voor de drugssmokkel", zegt Iván Duque, de president van Colombia:

Videospeler inladen...

Overgang van de macht

Iemand zal namelijk de plaats van Otoniel invullen. Mogelijk staat de opvolger al klaar binnen de clan van Otoniel zelf of een bondgenoot, denken Colman en Witpas. In dat geval kan de overgang van de macht relatief vlot verlopen. Is dat niet het geval, dan kunnen er conflicten ontstaan binnen de clan of tussen kartels onderling.

"Een concurrerende groep kan dan inderdaad hun kans wagen om territorium in te winnen, aldus Ken Witpas. "Bij de arrestatie van Escobar betekende dat bijvoorbeeld de overgang van het Medellín-kartel naar het Cali-kartel", vult Charlotte Colman aan.

De Colombiaanse overheid vergelijkt de slag nu alvast met de val van Pablo Escobar in de jaren 90. En wat met Otoniel zelf? "De kans bestaat dat hij zal overgeleverd worden aan de Verenigde Staten", zegt Witpas. "En dan is het de vraag ofze hem daar aan de praat zullen krijgen." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen