James Michael Tyler, in een set van de bar Central Perk, bij de twintigste verjaardag van Friends.
2014 Getty Images

Barman Gunther uit "Friends" is overleden

Acteur James Michael Tyler is overleden. Dat meldt het Amerikaanse productiehuis Warner Bros. Tyler, die vooral bekend werd als Gunther in de sitcom "Friends", werd 59 jaar. Hij stierf aan kanker.

James Michael Tyler was kort te zien in series uit de jaren '90 zoals "Just Shoot Me!" en "Sabrina the teenage witch" voordat hij gecast werd als achtergrondpersoon in de 2e aflevering van "Friends" in 1994. Tijdens de 10 jaar dat de serie liep, werd hij de meest terugkerende gastster in de serie. Pas na 33 verschijningen kreeg Tyler ook een dialoog. Hij verscheen in 150 van de 236 afleveringen.

Het waren de 10 mooiste jaren van mijn leven

Warner Bros. noemt de acteur "een integraal deel van onze Friends-familie". Tyler speelde in de populaire tv-serie tussen 1994 en 2004 de rol van Gunther, de sarcastische barman en eigenaar van het koffiehuis Central Perk waar de zes vrienden vaak zaten. In de reeks had hij een crush op Rachel, het personage van Jennifer Aniston.  

In het laatste seizoen biecht Gunther eindelijk zijn gevoelens op aan Rachel. Dit was hoe zij reageerde:

"De wereld kende Michael als Gunther - de zevende "friend" - uit de hitserie "Friends", maar zijn dierbaren kenden hem als acteur, muzikant en liefhebbende echtgenoot", schrijft zijn manager Toni Benson in een eerbetoon. "Michael hield van live muziek, sport en was vaak te vinden voor leuke en spontane avonturen."

Gunther was een man van vele (verborgen) talenten, waaronder Nederlands spreken. En daar was Ross het slachtoffer van:

Prostaatkanker

Aan de reünieshow van "Friends" die eerder dit jaar te zien was, nam Tyler deel via een Zoom-gesprek. In juni 2021 maakte hij bekend dat hij sinds 2018 aan prostaatkanker leed. Die zou uitgezaaid zijn naar zijn beenmerg. 

Volgens een statement van zijn manager Toni Benson is Tyler "in alle vrede thuis gestorven". Volgens Benson vond de acteur het belangrijk om het verhaal van zijn ziekte te delen, en zo de bewustmaking rond prostaatkanker te verhogen en zoveel mogelijk mannen ertoe aan te zetten vanaf hun veertigste hun bloed te laten onderzoeken. 

Tyler blikte terug op zijn rol in Friends als "de 10 mooiste jaren van mijn leven".  "Ik kan me niet inbeelden dat ik ooit iets leukers zou meemaken", vertelde hij. Al deze mensen waren fantastisch en het was een plezier om met hen te mogen acteren. Het voelde echt heel bijzonder aan."

Reacties van de cast

De acteurs die de hoofdrollen vertolken in Friends hebben allemaal hun medeleven al geuit op sociale media. 

Jennifer Aniston, die de rol van Rachel Green vertolkte in de serie, zegt dat de show "niet hetzelfde was geweest" zonder Tyler. "Bedankt voor de lach die je bracht in de show en in ons hele leven. We zullen je zo missen", voegde ze nog toe. Aniston deelde een foto op Instagram, waarop Tyler te zien is op de set van Friends, samen met een scène van de twee tijdens de laatste aflevering van de serie.  

Ook Courteney Cox (Monica) en Matt LeBlanc (Joey) deelden herinneringen aan Tyler op hun sociale media: 

Lisa Kudrow, die Phoebe speelde in de serie, schreef op Instagram: "James Michael Tyler, we zullen je missen. Dank je om er voor ons te zijn." 

David Schwimmer (Ross) reageerde via hetzelfde medium en noemt Tyler "een gentleman met een groot hart".

Matthew Perry, die de rol van Chandler vertolkte, reageerde via Twitter: "Met James Michael Tyler verliezen we een goede vriend vandaag, Gunther, we zullen je missen."

Tyler laat een vrouw achter, Jennifer Carno. Ze hadden geen kinderen.

Meest gelezen