AFP or licensors

Israël wil nog eens 1.355 nieuwe woningen voor joodse kolonisten bouwen

Israël zal 1.355 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat heeft minister van Bouw Zeev Elkin meegedeeld. Volgens Elkin is de versterking van de Joodse aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever essentieel in de zionistische visie. Volgens het internationaal recht zijn alle Joodse kolonies in de bezette gebieden illegaal. Hoe dan ook vormen ze een groot obstakel voor eventuele vredesgesprekken met de Palestijnen.  

De nieuwe woningen komen bovenop de ruim 2.000 woningen die de autoriteiten in augustus aankondigden en die deze week definitief groen licht moeten krijgen van het ministerie van Defensie. "De versterking van de Joodse aanwezigheid (op de Westelijke Jordaanoever) is essentieel in de zionistische visie", zegt minister van Bouw Elkin, die lid is van de partij Nieuwe Hoop, een afsplitsing van het rechtse Likoed-blok.

De nieuwe woningen worden in zeven Joodse nederzettingen opgetrokken. Op de Westelijke Jordaanoever, dat Israël al sinds 1967 bezet houdt, wonen ongeveer 475.000 kolonisten naast  2,8 miljoen Palestijnen. Volgens het internationaal recht is de Israëlische bezetting van het gebied illegaal.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh is boos en roept de internationale gemeenschap op om Israël "voor deze agressie tegen de Palestijnen de prijs te laten betalen".  

Ook buurland Jordanië, waar meer dan de helft van de bevolking uit Palestijnse vluchtelingen bestaat, heeft het over een nieuwe overtreding van het internationaal recht. 

Meest gelezen