Meest gezochte drugsbaron van Colombia gearresteerd: "Enkel te vergelijken met val van Pablo Escobar"

De meest gezochte drugsbaas van Colombia, Dairo Antonio Usuga David, alias "Otoniel', is gevat. Dat heeft de Colombiaanse regering bekendgemaakt. Volgens president Duque hebben de autoriteiten daarmee de "zwaarste klap van de eeuw" toegebracht aan drugstrafiek. 

Het leger en de politie konden de 50-jarige leider van de Clan Del Golfo, de machtigste drugsclan van Colombia, gisterochtend oppakken in het noordwesten van het land, zo kondigde president Ivan Duque aan.

Videospeler inladen...

De operatie was het resultaat van zeven jaar werk, zei legerbevelhebber Luis Fernando Navarro. Volgens president Duque gaat het om de zwaarste slag deze eeuw voor de drugssmokkelaars in zijn land. "Dit is enkel te vergelijken met de val van Pablo Escobar in de jaren 90." Duque riep de overblijvende leden van de clan op om zich over te geven. 

"Most wanted"

Usuga David wordt beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder drugssmokkel, moord, ontvoering en afpersing. Hij stond ook op de "most wanted"-lijst van de Amerikaanse autoriteiten, die een beloning van 5 miljoen dollar beloofden voor informatie die tot de arrestatie van de drugsbaron kon leiden. De arrestatie komt ook enkele dagen na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken aan Colombia.

Dit is enkel te vergelijken met de val van Pablo Escobar in de jaren 90

Colombiaans president Ivan Duque

Usuga David, geboren op 15 september 1971 in Neclocli, stond aan het hoofd van de Clan del Golfo sinds zijn broer Juan de Dios op oudejaarsavond 2012 tijdens een schermutseling met de politie om het leven kwam. De twee mannen hadden een crimineel netwerk gebouwd met vertakkingen in bijna 300 van de 1.102 gemeentes in Colombia. Ze hielden zich in met drugssmokkel, mensenhandel, illegaal goud delven en afpersing. Ze controleerden veel drugsroutes naar onder meer de VS en Rusland. Volgens de Colombiaanse autoriteiten is de Clan del Golfo de machtigste criminele organisatie. De Verenigde Staten omschrijft de drugsbende als "extreem gewelddadig en zwaar bewapend".

Op een ezel

Volgens de Colombiaanse autoriteiten reisde de clanleider enkel te voet of op de rug van een ezel, gebruikte hij geen telefoon en sliep hij nooit langer dan twee opeenvolgende nachten op dezelfde plaats. Op 18-jarige leeftijd had "Otoniel" zich aangesloten bij het Volksbevrijdingsleger (EPL) , een marxistische guerrillabeweging die de activiteiten staakte in 1991. Daarna sloot hij zich aan bij een extreemrechtse paramilitaire organisatie en stapte hij de drugswereld in.

Meest gelezen