Nieuwe krater ontstaan in vulkaan op La Palma, en nieuwe lavastroom op gang gekomen

Op het Canarische Eiland La Palma is de vulkaan Cumbre Vieja nu al 35 dagen actief. Dit weekend is een nieuwe krater ontstaan, waaruit veel lava stroomt. Het eiland wordt ook voortdurend opgeschrikt door aardbevingen: dit weekend zijn er een 200-tal geregistreerd. Een daarvan was de krachtigste sinds het begin van de vulkaanuitbarsting.

Uit de zuidoostelijke hoek van de actieve vulkaan is een nieuwe lavastroom op gang gekomen. Uit voorzorg is opnieuw een onbekend aantal mensen geëvacueerd. 

De bestaande lavastromen zijn de voorbije dagen wel wat trager en stroperiger geworden. De lava bedekt nu bijna 900 hectare land en heeft ruim 2.100 gebouwen verwoest, blijkt uit gegevens van Copernicus, het programma voor aardobservatie van de Europese Unie.

Bekijk hieronder de beelden van de krater die lava spuwt:

Videospeler inladen...

De pluim van gassen en as heeft een hoogte van 2.800 meter bereikt. 

Het eiland wordt ook voortdurend opgeschrikt door trillingen en aardbevingen. Dit weekend werden er al zo'n 200 geteld. Een daarvan was, met een kracht van 4.9, de krachtigste sinds het begin van de vulkaanuitbarsting. In totaal werden 35.000 bevingen gemeten sinds het begin van de uitbarsting.

De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja barstte op 19 september uit, na een slapend bestaan van vijftig jaar. De gloeiende lavastroom en de asregen hebben sindsdien veel schade aangericht aan gebouwen, infrastructuur en bananenplantages. Duizenden mensen moesten uit voorzorg hun woning verlaten. Tot dusver raakte niemand ernstig gewond.

Meest gelezen