Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe migrantenkaravaan is op weg naar Mexico-Stad en naar grens met de Verenigde Staten

Zo'n 3.000 migranten en vluchtelingen zijn vanuit het zuiden van Mexico onderweg in de richting van de Amerikaanse grens. De nieuwe migrantenkaravaan bestaat vooral uit Centraal-Amerikanen, die bendegeweld en armoede ontvluchten. Hij zet in eerste instantie koers richting Mexico-Stad, maar veel migranten hopen de Verenigde Staten te bereiken. 

De migranten zijn vertrokken vanuit Tapachula, een stad in het zuiden van Mexico, aan de grens met Guatemala.

Tapachula is een flessenhals: al maandenlang komen hier duizenden, zelfs tienduizenden migranten samen. Ze komen vooral uit de Centraal-Amerikaanse landen Guatemala, Honduras en El Salvador, maar ook van verder weg, uit landen als Haiti en Venezuela. 

De migranten zijn al tot in Guatemala geraakt en de Guatemalteeks-Mexicaanse grens overgestoken. In Tapachula wachten vele duizenden al maandenlang op de behandeling van hun asielaanvraag. 

"Maar hier krijgen we geen werk, geen papieren en geen hulp. We kunnen hier niet blijven", zegt een van de migranten die nu in groep is vertrokken uit Tapachula, op weg naar het noorden. 

Gearmd af op politiecordon

Met zo'n 3.000 migranten is deze karavaan minder groot dan de karavanen die in 2018 en 2019 door Mexico trokken. Door in groep te vertrekken, wagen migranten zich makkelijker aan de gevaarlijke tocht door Mexico. Ze gaan ervan uit dat de kans kleiner is dat ze bijvoorbeeld in handen vallen van Mexicaanse misdaadbendes. 

In groep slagen ze er ook beter in om door politiecordons te breken, want agenten van de Mexicaanse Immigratiedienst en de Nationale Garde zijn in het zuiden van het land gestationeerd om te beletten dat de migranten verder trekken. Maar ondanks hun aanwezigheid slaagde de karavaan erin te vertrekken. 

Op beelden (hieronder in het verslag van "Het Journaal") is te zien hoe de migranten de armen in elkaar haken wanneer een politiecordon hen de weg verspert. Zo stormen ze op de agenten af en raken ze door de dubbele rij heen.

Videospeler inladen...

De migrantenkaravaan zet in eerste instantie koers naar Mexico-Stad. De migranten hopen dat hun asielaanvraag daar sneller zal worden verwerkt dan in het overvolle Tapachula. Maar velen zijn van plan om nog verder noordwaarts te trekken, en hopen de Verenigde Staten te bereiken.

Naar de grens met de VS?

Toch zijn veel migranten ook afgeschrikt door wat zich vorige maand heeft afgespeeld aan de grens van Mexico en de Amerikaanse staat Texas, in Del Rio (Texas). Ook Del Rio is zo'n flessenhals die de migratiecrisis in Centraal-Amerika blootlegt. Vorige maand waren duizenden migranten erin geslaagd de grens over te steken, maar de Amerikaanse grenspolitie trad uiteindelijk hard op. 

Duizenden migranten werden op vluchten gezet naar andere plekken in de Verenigde Staten, waar ze in asielcentra zijn ondergebracht. Maar grote groepen, met name afkomstig uit Haïti, werden ook teruggevlogen naar hun land van herkomst dat ze waren ontvlucht. 

Op deze kaart ziet u hoe de migratiecrisis zich op verschillende plaatsen uit. Er is sprake van drie "flessenhalzen" (de rode bollen): aan de Mexicaans-Amerikaanse grens, in de Mexicaanse stad Tapachula en in het Colombiaanse stadje Necoclí. Maar ook tussen die plaatsen zijn migranten onderweg naar de VS.

Het voorbije jaar werden 1,7 miljoen migranten, een recordaantal, aangehouden bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse grensbewaking, de US Customs and Border Protection. 

Onder voormalig Amerikaans president Donald Trump introduceerden de VS de "blijf in Mexico"-regel. Daardoor moesten asielzoekers voor de volledige duur van hun procedure in Mexico blijven. Huidig president Joe Biden schafte de regel kort na zijn aantreden af, maar een federale rechter in Texas draaide die beslissing terug.

Videospeler inladen...

Meest gelezen