AFP or licensors

"Wij zijn beschaamd": Poolse moeders protesteren aan grens met Wit-Rusland tegen hard anti-migratiebeleid

In de buurt van de grens met Wit-Rusland hebben een 100-tal Poolse moeders (en anderen met hen) geprotesteerd tegen het harde beleid dat de Poolse regering voert tegen vluchtelingen en migranten. "We kunnen niet met de armen gekruist blijven zitten als kinderen wekenlang door de koude, vochtige en sombere bossen moeten dwalen."

"Niemand is illegaal", "We zijn beschaamd", "Grens van de dood" en "Vrees God, niet de vluchtelingen". Dat stond te lezen op borden die de Poolse moeders met zich meedroegen. De vrouwen (maar ook mannen) kwamen op straat in Michalowo, een dorp in de buurt van de grens met Wit-Rusland.

In het grensgebied heeft de Poolse regering de noodtoestand uitgeroepen en een grensversperring van prikkeldraad opgetrokken om vluchtelingen en migranten tegen te houden die vanuit Wit-Rusland het land binnenkomen. 

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko stuurt migranten, vooral uit het Midden-Oosten, bewust richting Baltische staten en Polen en zet zo de Europese grenzen onder druk. Aanvankelijk werden de migranten naar Litouwen gestuurd, ook een buurland van zowel Polen als Wit-Rusland, maar de laatste maanden is de stroom van vluchtelingen afgebogen naar Polen.

De migranten verstoppen zich in de uitgestrekte bossen, waar leger, politie en grenswacht hen opsporen en proberen terug over de grens te duwen.  

"We kunnen niet met de handen gekruist blijven zitten als kinderen wekenlang door de koude, vochtige en sombere bossen dwalen, zonder eten of drinken en zonder onderdak", schreef de initiatiefneemster van de protestmars op Facebook. 

AFP or licensors

De moeders spreken zich uit tegen het harde migratiebeleid en de forse anti-migratieretoriek van de nationalistische Poolse regering. 

Enkele weken geleden was er nog ophef omdat de openbare omroep, die de regeringslijn heel nauw volgt, beelden had getoond die zogezegd afkomstig waren van smartphones van moslimmigranten. Op de beelden waren mensen te zien die seks hebben met dieren en kinderen. 

Meer migranten komen via Polen Duitsland binnen

Niet alleen Polen, ook buurland Duitsland komt intussen in aanraking met de migratiebeweging vanuit Wit-Rusland. Meer vluchtelingen en migranten proberen door te reizen naar Duitsland, vaak via Poolse mensensmokkelaars. Vlakbij de grens met Polen is vandaag een busje tegengehouden met daarin 31 vluchtelingen uit Irak. De bestuurder van het busje was een Pool. 

Aan de grens met Polen zijn afgelopen nacht ook 50 rechtsextremisten opgepakt die van plan waren om migranten tegen te houden. Ze waren gewapend met messen en wapenstokken. 

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer zijn dit jaar al meer dan 6.000 migranten illegaal vanuit Wit-Rusland en Polen Duitsland binnengekomen. Hij gaat extra agenten naar de grensregio sturen en sluit zelfs grenscontroles niet uit. Normaal zijn er geen paspoort- en grenscontroles tussen de 26 Schengenlanden van Europa, maar die kunnen er weer komen als er een bedreigende situatie is. 

Meest gelezen