Foto: Radio 2

Protestwandeling tegen plannen om Kleiputten Terhagen te ontbossen: "We willen onze groene long niet kwijt"

In Boom en Rumst hebben zo'n 150 mensen deelgenomen aan een protestwandeling van de actiegroep "Red onze kleiputten". Ze vragen dat het asbeststort in het natuurgebied Kleiputten Terhagen zo snel mogelijk gesaneerd wordt en willen dat de rest van het gebied behouden blijft zoals het is. Ze verzetten zich tegen de plannen om gebied het te ontbossen. 

"We vragen dat het asbeststort onmiddellijk gesaneerd wordt", zegt Frank Vanhoutte, woordvoerder van de actiegroep "Red onze kleiputten". "De saneringsverplichting is er al sinds 2015. Er moest binnen het jaar gestart worden met de sanering, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Er ligt los asbest op, dat kan wegwaaien en waar mensen asbestkanker van kunnen krijgen. Voor de rest van het natuurgebied vragen we dat het blijft zoals het is. De provincie en de Vlaamse Waterweg beweren dat er ook een sanering moet gebeuren van het huisvuilstort, maar volgens de deskundigen die wij hebben gesproken, klopt dat niet en is er geen sanering nodig van het huisvuilstort."

Het is een prachtig gebied voor wandelaars, vissers en mountainbikers, dat willen we niet tientallen jaren kwijt

Frank Vanhoutte, actiegroep "'Red onze kleiputten"

Er zijn plannen om 55 hectare van het natuurgebied te ontbossen, bijna het volledige gebied. "Die werken zouden al 10 à 15 jaar duren en daarna moet het opnieuw bebost worden, dus tegen dat die bossen er zullen zijn, moet je 30 à 50 jaar rekenen", legt Vanhoutte uit. "Dan zijn we zo lang onze groene long kwijt. Het is een prachtig gebied voor wandelaars, vissers en mountainbikers. We willen duidelijk maken dat er iets aan de hand is dat niet door de beugel kan."

Foto: Radio 2

Meest gelezen