Na debacle terugdraaiende teller stortte sector in, maar stijgende energieprijzen maken zonnepanelen weer populair

Installateurs van zonnepanelen zien de laatste twee - drie weken een sterke stijging van de vraag naar zonnepanelen. Consumenten zoeken alternatieven, nu ze geconfronteerd worden met hoge energiefacturen. De sector van de zonnepanelen lijkt daardoor weer uit het dal te kruipen, nadat ze eerder dit jaar gecrasht was.

Precieze cijfers over de heropleving zijn er nog niet, maar de voormalige woordvoerder van de sector, Alex Polfliet, schat dat de vraag naar zonnepanelen de laatste weken verdubbeld is. Ook anderen bevestigen dat het plots ontzettend druk is, en dat sommige leveranciers al uitverkocht zijn tot het einde van het jaar. 

De laatste twee weken zien wij het aantal aanvragen voor nieuwe installaties verdubbelen tot zelfs vervijfvoudigen

Bij installateur Herman Daniëls in Maaseik gaat het nog harder.  "Mensen zijn zich er plots van bewust dat ze met zonnepanelen, en ook met warmtepompen trouwens, hun energiefactuur kunnen verlagen. De laatste twee weken zien wij het aantal aanvragen voor nieuwe installaties verdubbelen tot zelfs vervijfvoudigen."

"Energie zal niet goedkoper worden"

"Mensen beseffen dat energie in de toekomst zeker niet goedkoper zal worden. We zullen wel het huidige prijsniveau zien zakken maar het zal nooit meer het niveau worden van voor de coronaperiode", aldus Daniëls.

We zullen wel het huidige prijsniveau zien zakken maar het zal nooit meer het niveau worden van voor de coronaperiode

Door de stijgende vraag krijgen sommige leveranciers het stilaan moeilijk. Daar zitten ook de leveringsproblemen voor iets tussen: de aanvoer vanuit Azië van allerlei goederen stokt geregeld,  ook van zonnepanelen. Dat in combinatie met de grote vraag maakt dat sommige leveranciers tot eind dit jaar al bijna uitverkocht zijn. 

Sector kruipt uit het dal

De plotse heropleving is goed nieuws voor een sector die begin dit jaar in mekaar is gestuikt. Dat had alles te maken met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, die het systeem van de terugdraaiende teller van tafel veegde. 

Voor mensen die dit jaar zonnepanelen wilden installeren, had die uitspraak geen enkel gevolg, want sowieso hadden zij niet meer van dat systeem kunnen genieten. Maar de hele ophef over het dossier leidde tot een heel negatieve sfeer over zonnepanelen. Dit sentiment lijkt nu te keren., zo blijkt ook uit de reportage hieronder.

Videospeler inladen...

Prijzen stijgen. Premie daalt

De prijzen van zonnepanelen zijn dit jaar wel gestegen, met tien tot vijftien procent in vergelijking met vorig jaar. Dat komt doordat de grondstoffen voor zonnepanelen duurder zijn geworden, net zoals het transport via scheepscontainers.

De Vlaamse overheid geeft een eenmalige investeringspremie aan wie zonnepanelen installeert. Die premie hangt af van het vermogen van de panelen en wordt elk jaar wat kleiner. Dit jaar kan die maximaal 1.500 euro bedragen, volgend jaar maximaal 1.125 euro. 

Meest gelezen