Isopix

Toch weer mondmaskerplicht? Premier De Croo roept kernkabinet morgen al bijeen over coronasituatie

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept morgen het kernkabinet bijeen om de coronasituatie in ons land te bespreken. Dat meldt zijn woordvoerder Tom Meulenbergs. Onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes ligt op tafel.

De premier wil morgen met het kernkabinet de coronasituatie in ons land onder de loep nemen, zo laat zijn woordvoerder weten. Hij had voorbije uren en dagen daarover ook al contact met de minister-presidenten.

Volgens De Croo is het duidelijk dat de huidige coronacijfers nog niet toelaten om de federale fase af te bouwen. Hij wil naar eigen zeggen inzetten op "waakzaamheid en voorzichtigheid". "Hij gaat die aanpak maandag bespreken op basis van wetenschappelijke adviezen van onder meer het COVID-19 Commissariaat en expertengroep GEMS", zegt zijn woordvoerder. "Het gaat daarbij niet om sluiting van sectoren. Men denkt eerder aan een bredere federale sokkel met onder meer een bredere mondmaskerplicht in binnenruimtes." Minister van Economie Dermagne (PS) laat bij RTL weten dat het vooral over de mondmaskers in onder meer de winkels gaat en dat ook meer telewerk opnieuw op tafel ligt. 

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) acht de kans groot dat de mondmaskerplicht weer wordt uitgebreid.

Volgens Frank Vandenbroucke is een nieuwe lockdown niet nodig, want er zijn betere instrumenten: het mondmasker of het Covid Safe Ticket.

Videospeler inladen...

Net als in de overige Europese landen stijgt het aantal coronabesmettingen opnieuw. In tegenstelling tot de vorige besmettingsgolven zijn wel al meer dan 8,5 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. De stijgende coronacurves betekenen wel dat we de komende weken en maanden "wat waakzamer en voorzichtiger zullen moeten zijn", klinkt het nog. "Zeker nu mensen opnieuw meer contacten hebben, het weer verslechtert en mensen meer binnen zitten."

"Pakketje kiezen"

Daarnaar gevraagd in "De zevende dag" noemt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) het nakende overleg van het kernkabinet "verstandig". "Je moet de vinger aan de pols houden. Men kent het palet aan maatregelen intussen. Dan is het zaak om uit dat gamma een pakketje te kiezen om die golf weer naar beneden te krijgen."

Videospeler inladen...

Wetstraatjournalist Bart Verhulst blikt vooruit naar het politiek overleg van morgen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen