Videospeler inladen...

Binnenkort moet u wellicht coronapas tonen in zorginstellingen, Beke (CD&V): "Woensdag wordt decreet goedgekeurd" 

De Vlaamse regering gaat aan zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra de mogelijkheid geven om een coronapas te vragen aan bezoekers. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in "De zevende dag". "Ik zie dat we ook in woonzorgcentra met stijgende cijfers en uitbraken zitten", aldus Beke.

Correctie: in "De zevende dag" vertelde minister Beke: "Ik ga het Covid Safe Ticket invoeren voor de woonzorgcentra". Via zijn woordvoerder laat Beke nadien verstaan dat de coronapas niet algemeen verplicht zal worden, maar dat er aan zorginstellingen (zoals woonzorgcentra, ziekenhuizen en instellingen voor personen met een handicap) zelf de mogelijkheid wordt gegeven om de coronapas te vragen.

"Ik ga het Covid Safe Ticket invoeren voor de woonzorgcentra", aldus Beke stellig in "De zevende dag". "Ik zie dat we daar ook met uitbraken zitten, en stijgende cijfers (...). Het is een zaak voor bezoekers, voor personeel moeten we eerder kijken naar de verplichte vaccinatie, en daar is het federale niveau mee bezig." 

Verschillende zorgkoepels hadden eerder al aangegeven dat ze een coronapas willen voor mensen die iemand in een ziekenhuis of woonzorgcentra willen bezoeken. Margot Cloet, van Zorgnet-Icuro, is dan ook blij met de mogelijkheid om de coronapas te kunnen invoeren. "We gaan het warm aanbevelen aan onze instellingen om de coronapas in te voeren, alles in de strijd tegen het virus kan helpen. Ik denk dat de meeste woonzorgcentra dat ook wel zullen doen, zeker in de Vlaamse rand of in het Antwerpse waar er toch wat uitbraken zijn en waar het aantal gevaccineerden in de populatie ook lager ligt", aldus Cloet. 

"Maar het moet natuurlijk praktisch haalbaar zijn om die pas te vragen, en het mag ook geen vals gevoel van veiligheid geven: mondmaskers en handhygiëne blijven belangrijk", aldus Cloet nog. Samengevat: misschien niet alle zorginstellingen zullen de coronapas invoeren, maar de kans is wel reëel dat u in een zorginstelling (zoals een woonzorgcentrum) binnenkort uw Covid Safe Ticket zal moeten bovenhalen. 

De coronapas komt er voor bezoekers, voor personeel kijken we naar verplichte vaccinatie", aldus Beke. Bekijk hier het hele fragment:

Videospeler inladen...

Vlaanderen volgt met de invoering van de coronapas voor woonzorgcentra het voorbeeld van Brussel. Daar is al lang er een coronapas voor heel wat zaken gaande van horeca tot evenementen, en dus ook woonzorgcentra. Vrijdag zat de Vlaamse regering samen met de gouverneurs maar een algemene invoering van de coronapas, zoals in Brussel, kwam er niet.  Al kunnen lokale besturen wel (in sommige gevallen) een coronapas invoeren, na overleg met hun gouverneur.

De Vlaamse regering had eerder al gesproken over de invoering van een coronapas voor woonzorgcentra, maar juridisch bleek het moeilijk rond te krijgen, tot nu. "Er is nu een decretaal kader, we hebben enkele adviezen nodig gehad van de privacycommissie. Het ligt nu in het Vlaams parlement, en woensdag zal het normaal gezien goedgekeurd worden", aldus Beke. 

Het decreet zal dus de mogelijkheid invoeren voor zorginstellingen om de coronapas in te voeren, en ook de verplichting voor discotheken, dancings en massa-events vastleggen. Vanaf 1 november zal het nieuwe decreet wellicht in werking treden.

Meest gelezen