Radio 2

Tot 15 herten doodgebeten in dierenpark Hengelhoef, wellicht het werk van een wolf: "Dit is intriest" 

Op de hertenweide van het recreatiedomein Hengelhoef, in de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren, zijn zeker 10 herten dood aangetroffen. Wellicht gaat het zelfs om 15 dode herten, bevestigt burgemeester Alain Yzermans. Wellicht zijn de dieren doodgebeten door een of meerdere wolven. De omheining van de weide was in elk geval niet "wolf proof".

"Het gaat om een tweetal kadavers en de andere herten zijn gewoon doodgebeten", zegt burgemeester Yzermans. Alles lijkt in de richting te wijzen van de wolf. "De specialisten die erbij zijn, gaan ervan uit dat dit het werk is van de wolf. De wijze van aanpak en de beten zijn onderzocht", klinkt het. 

Bekijk hieronder de beelden van de doodgebeten herten:

Videospeler inladen...

De hertenweide bij Hengelhoef is normaal gezien drie hectare groot en is wel degelijk omheind, maar die omheining is niet wolfwerend. "Het terrein was inderdaad goed omheind, maar de wolf is onder de omheining gekropen", aldus de burgemeester.

De overige herten van het park worden nu bijeengebracht op een kleinere oppervlakte waarvan de volledige omheining "wolf proof" wordt gemaakt. "Het wolf fencing team is hier en de mensen van de gemeente plaatsen speciale hekken zodanig dat we de komende dagen beschermd zijn tegen een mogelijke aanval", aldus de burgemeester.  

"Dit is zeer intriest, een triestig feit na de verschillende aanvallen van de voorbije weken dat dit opnieuw gebeurt. We zullen moeten nadenken hoe we in de toekomst dergelijke weides beter kunnen beschermen", besluit burgemeester Yzermans. "Dit vraagt een kordate aanpak."

"Herthamsteren"

De veearts van het Agentschap Natuur en Bos is ter plaatse geweest. "Er zijn DNA-stalen genomen om absolute zekerheid te hebben dat het om de wolf gaat, maar de vraatpatronen wijzen wel degelijk op de aanval van een of meerdere wolven", zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel.

Het Agentschap kon evenwel niet bevestigen dat het om 15 doodgebeten herten gaat. "Onze veearts heeft 8 dode damherten aangetroffen. Maar de vegetatie was daar nogal hoog, dus er kunnen inderdaad wel nog meer slachtoffers zijn."

Met één schrikdraad had deze wolvenaanval kunnen voorkomen worden

Wolvenkenner Jan Loos

Hoe dan ook gaat het om een hoog aantal doodgebeten herten. Wolvenkenner Jan Loos heeft daar een verklaring voor. "Het is bekend dat als wolven de kans hebben om meer prooien te maken dan onmiddellijk nodig, dat ze dat dan ook doen. Dat fenomeen noemen we "surplus killing". Als een wolf op een heel makkelijke manier prooi kan maken, verzamelt hij namelijk nog wat prooi voor de komende dagen. Want die wolf is natuurlijk van plan om terug te komen."

Een soort van herthamsteren dus, als wolven de kans daartoe zien. En die kans diende zich aan omdat de omheining kennelijk niet bestand was tegen wolven. Iets wat Jan Loos niet begrijpt. "Wolvin Naya is in die streek gearriveerd op 4 januari 2018. We zijn nu bijna 4 jaar later en het is bizar om te moeten vaststellen dat een parkdirectie in hartje wolvengebied nog steeds niet de elementaire investering heeft gedaan om ocharme één schrikdraad aan de buitenkant van de omheining te voorzien. Daarmee had deze wolvenaanval kunnen voorkomen worden."

Meest gelezen