Kwart van kinderen in Wommelgem is besmet, Molenberghs: "Opnieuw mondmaskers in lagere scholen" 

Wommelgem neemt bijkomende maatregelen tegen een verdere verspreiding van het coronavirus na het massaal testen van kinderen tussen 6 en 12. Zo'n 390 kinderen werden getest, en een 100-tal van hen bleken positief. "In tegenstelling tot de middelbare scholen zijn de lagere scholen mede de oorzaak dat er zo veel virus rondgaat", reageert biostatisticus Geert Molenberghs. "We moeten nadenken over extra maatregelen."

Wommelgem neemt extra maatregelen na het massaal testen afgelopen weekend: er wordt nog een tweede school gesloten, en ook nog eens vier klassen in nog twee andere scholen.  Vanaf vandaag worden ook alle activiteiten van jeugd- en sportverenigingen voor -12 jarigen in de gemeente tijdelijk opgeschort. Op zaterdag werden 600 kinderen van 3 lagere scholen in Wommelgem opgeroepen om zich te laten testen, na een forse opstoot in het aantal coronabesmettingen.

Als we de resultaten extrapoleren dan zijn tot 30 procent van de kinderen hier besmet

Burgemeester Frank Gys (N-VA)

"Er werden uiteindelijk 390 kinderen getest en de resultaten waren abominabel slecht", zegt burgemeester Frank Gys (N-VA). "Als we de resultaten extrapoleren, dan zien we bij de zes- tot twaalfjarigen in onze gemeente een positiviteitsratio van 25 à 30 procent (...) "We gaan nu opnieuw alle leerlingen uitnodigen voor een coronatest volgende zaterdag. Die zal opnieuw vrijwillig zijn", zegt burgemeester Gys nog.

Na een plotse toename van het aantal besmettingen moest eerder al een basisschool sluiten. Eerder had Wommelgem ook al opnieuw de mondmaskerplicht ingevoerd aan de school en in de kinderopvang.

Wannes is een van de honderden leerlingen in Wommelgem die thuis in quarantaine zitten. Ons jeugdjournaal “Karrewiet” sprak met hem.

Videospeler inladen...

Opnieuw mondmaskers?

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is een kwart heel veel. "We zien dat de lagere scholen mede de motor zijn van de verspreiding van het virus nu, want kinderen zijn niet gevaccineerd. In het middelbaar loopt alles goed, daar zijn heel wat jongeren gevaccineerd, en de vaccins werken ook heel goed want het zijn jongeren, die vaak een sterk immuunsysteem hebben. We moeten het probleem oplossen waar het zich stelt, en dat is vrees ik in de lagere scholen."

"We moeten nadenken over het opnieuw invoeren van de mondmaskerplicht in lagere scholen. Er zullen een aantal mensen tegen protesteren en het is niet fijn, maar het is misschien een makkelijkere regel dan kinderen in quarantaine zetten of scholen sluiten", redeneert Molenberghs verder. 

Mondmaskers zijn een makkelijkere regel dan kinderen in quarantaine zetten of scholen sluiten

Geert Molenberghs

"De kinderen zelf hebben misschien niet veel last als ze besmet zijn, maar ze zijn misschien besmettelijker omdat ze niet gevaccineerd zijn, en kunnen zo andere mensen aansteken. We weten dat na een stijging van de besmettingscijfers de ziekenhuisopnames volgen, ook in Vlaanderen, ook bij de gevaccineerden."

Woensdag zit het onderwijsveld samen om het te hebben over de coronasituatie. "Als het van mij afhangt moet daar gepleit worden over de invoering van mondmaskers in de lagere scholen", besluit Molenberghs. 

Meest gelezen