Corona terug van nooit weggeweest: een manische fase

Corona is terug van nooit helemaal te zijn weggeweest. En daarmee ook de discussies over wie nu waar verantwoordelijk voor is, ziet politiek journalist Ivan De Vadder bij zijn wekelijkse analyse van de politieke actualiteit.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept het kernkabinet bij elkaar over de stijgende coronacijfers. Onder meer een mondmaskerplicht in de binnenruimtes, zoals bij het winkelen, in Vlaanderen, en opnieuw een sterkere aanbeveling tot telewerken worden besproken. Vrijdag worden de knopen dan doorgehakt op het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land.   

Onlangs is een boek van Philippe De Backer verschenen met als titel “En nu is het oorlog”. De Backer was in de vorige regering nog minister en tijdens de eerste golven van de coronacrisis werd hij bevoegd voor een taskforce die alle penibele problemen moest oplossen.

Zijn relaas van die periode is onthutsend. Hij spreekt van een “manisch-depressief sfeertje” bij de aanpak van de coronacrisis. “Daalden de cijfers, dan ontstond er veel te vroeg een soort van euforie. Stegen de cijfers, dan ontstond er veel te vroeg angst en begon het weer waarschuwingen te regenen. Zo maakte de COVID-19-obsessie een rationeel, wetenschappelijk onderbouwd coronabeleid niet bepaald eenvoudiger.”

Ik vrees dat we weer in een manische fase terechtgekomen zijn.

Derde prik

Maar dat ziet de Vlaamse regering anders. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zei in "De zevende dag" dat “vaccinatie niet het enige, maar wel het beste wapen is tegen het virus”, en vanuit die redenering zet de Vlaamse regering dan ook in op een derde vaccin. Dat is de lijn van de Vlaamse regering, die zich liet inspireren door ‘het rijk van de vrijheid’ dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ons voorspiegelde. 

De federale regering zit intussen op een andere lijn. Ze legt meer de nadruk op de mondmaskerplicht, telewerken en ook op het gebruik van het Corona Safe Ticket (CST of coronapas), dat in Brussel al eerder en in Wallonië binnenkort wordt gebruikt in de horeca, in de fitness. Het gebruik van al die instrumenten zou ons - en ik citeer Frank Vandenbroucke - een "veilige vrijheid" moeten geven. Een nieuw begrip. Maar het ergste is dat eigenlijk niemand nog weet wie er bevoegd is voor het invoeren van dat CST.

En toen wist niemand het eigenlijk nog

Op basis van de regels van de federale regering kan het CST gebruikt worden voor evenementen met meer dan 500 aanwezigen. Om het CST in te zetten in de horeca, de fitness en de woonzorgcentra, zoals dat al in Brussel gebeurt en binnenkort ook in Wallonië, is een nieuw Vlaams decreet nodig. Dat wordt woensdag goedgekeurd. Maar dan nog wil de Vlaamse regering alleen de toelating geven voor het gebruik van een CST in de woonzorgcentra.

Gisteren in "De zevende dag" moet zelfs een burgemeester als Hans Bonte van Vilvoorde toegeven dat hij het even niet meer wist. En de Antwerpse gouverneur Cathy Berx maakte de verwarring alleen maar groter door even later te argumenteren dat Vlaanderen eigenlijk helemaal niet bevoegd was voor het CST, en dat de burgemeesters dit zelf –op basis van de gemeentewet en in overleg met hun gouverneur- konden invoeren.

En toen wist niemand het eigenlijk nog. Om nog eens Philippe De Backer te citeren: “Onze ingewikkelde staatsstructuur was zonder twijfel een obstakel voor een doeltreffend coronabeleid. Ze heeft mensenlevens gekost. Maar het was niet, zoals sommigen nu doen uitschijnen, het enige obstakel in de strijd tegen COVID-19. Ze was zelfs niet het grootste obstakel. Dat was de traagheid, de besluiteloosheid, de hang naar de status-quo.” Dus mocht het Overlegcomité tegen vrijdag helderheid kunnen brengen over wie wat mag, en het dan ook nog zou uitvoeren, dan staan we al weer een stap verder.

"In een crisis moet je transparant communiceren. Het heeft geen zin om een schuldige aan te duiden. Het is samen in dezelfde richting", zei Philippe De Backer vorige week maandag in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Meest gelezen