De Pandemisten wilden het woord, maar kregen het niet.

"Pandemisten" die Caermersklooster bezetten uit gemeenteraad van Gent gezet

Een protestactie van de 75 bezetters van het Caermersklooster in Gent is op een sisser uitgedraaid. De zogenoemde Pandemisten waren in een mars tot aan het stadhuis gewandeld om de gemeenteraad bij te wonen. Daar vroegen ze in stilte het woord door hun vingers in de lucht te steken, maar ze kregen het niet. De voorzitter van de gemeenteraad liet hen uit de zaal zetten omdat ze hun actie te storend vond.

De bezetters van het Caermersklooster in de Lange Steenstraat  bezetten het gebouw al sinds 1 mei, want ze gaan niet akkoord met de verkoop van het pand door WoninGent.  WoninGent wil het pand niet renoveren omdat renovatie te duur is.

De socialehuisvestingsmaatschappij vroeg de bezetters om het Caermersklooster te verlaten. Omdat ze weigerden, heeft nu ook een vrederechter hen acht dagen tijd gegeven om het gebouw te verlaten. Het vonnis is echter nog niet betekend, waardoor de Pandemisten nog altijd in het pand verblijven.

Vingers in de lucht

Maandagavond trokken ze tijdens een mars van het Caermersklooster richting het stadhuis. Daar wilden ze het stadsbestuur duidelijk maken dat de verkoop van het Caermersklooster volgens hen geen goed idee is. Daarnaast wilden ze de hoge huurprijzen in Gent aankaarten. 

Enig probleem: de gemeenteraad had over de verkoop van het Caermersklooster geen agendapunt gemaakt.  De helft van de actievoerders beslisten om de gemeenteraad te volgen met pamfletten. Een half uur bleven ze hun vinger in de lucht steken om het woord te vragen.  Dat kregen ze niet en voorzitter Zeneb Bensafia (Groen) liet weten dat de actie storend was. "Ik verzoek jullie om de zaal te verlaten. We hebben heel veel werk en eigendomsrecht is geen bevoegdheid van de stad."

De Pandemisten stapten van het Caermersklooster naar het stadhuis.
De actievoerders moesten de gemeenteraad verlaten.

Meest gelezen