Archiefbeeld

Praten over je eigen levenseinde? Nieuwe campagne wil mensen daarbij helpen 

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid lanceert de campagne "Advance Care Planning" (ACP) zodat mensen durven praten over hun wensen voor hun levenseinde. De campagne is gericht op burgers en zorgverleners, met bijzondere aandacht voor huisartsen. "Het doel is om de dialoog rond deze wensen te vergemakkelijken", zegt de FOD. De nieuwe website "www.mijnoudedag.be" helpt mensen daarbij.

Op de nieuwe website "www.mijnoudedag.be" kunnen burgers de verschillende keuzes ontdekken die ze op het einde van hun leven tegenkomen. Deze keuzes kunnen ze registreren in het wensformulier. Op de site vinden ook huisartsen adviezen om met hun patiënten over het levenseinde in gesprek te gaan.

"Nadenken over je wensen voor het leven en het levenseinde, is misschien de beste manier om te kunnen genieten van het leven tot het einde", klinkt het in een persbericht. Met de campagne "Advance Care Planning" (ACP) wil de FOD mensen zelf laten praten over hun wensen voor het einde van hun leven, vooraleer hun naasten verplicht worden om beslissingen te nemen in hun plaats. "Het doel is om de dialoog aan te moedigen en te vergemakkelijken rond de wensen van iedereen met betrekking tot de manier waarop ze op hun "oude dag" willen leven", aldus de FOD.

Voorbeeldvragen

Volgens de FOD Volksgezondheid is het een manier om ervoor te zorgen dat onze dierbaren zoveel mogelijk rekening houden met onze voorkeuren, door erover te spreken wanneer we nog de mogelijkheid hebben. De overheidsdienst geeft ook enkele voorbeelden van vragen die gesteld kunnen worden om het onderwerp bespreekbaar te maken:

  • Is het gepast om een behandeling te verlengen als deze geen verbetering meer oplevert in termen van gezondheid of kwaliteit van leven?
  • Moet er alles aan gedaan worden zodat iemand thuis kan blijven, ook al is hij/zij volledig afgesloten van de wereld?
  • Is het beter een plek voor hem/haar te vinden in een instelling waar hij/zij weer wat sociaal leven kan vinden?

Volgens de federale overheidsdienst kan het zijn dat de persoon of huisarts in dergelijke - voor de naasten vaak pijnlijke - situaties niet in staat is om een beslissing te nemen. Daarnaast blijft het moeilijk om erover te durven praten en het juiste moment en de juiste woorden te vinden. 

Nadenken over je wensen voor het levenseinde, is misschien wel de beste manier om te kunnen genieten van het leven tot het einde

FOD Volksgezondheid biedt daarom met de steun van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) verschillende instrumenten aan om het burgers gemakkelijker te maken hun wensen te uiten. Op deze manier willen ze ook naasten en zorgverleners helpen de juiste woorden te vinden om erover te praten. 

Meest gelezen