Colombia Police Press Office

Colombia levert opgepakte drugsbaron uit aan VS

De Colombiaanse drugsbaron Dairo Antonio Usuga, beter bekend als Otoniël, zal uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Hij werd na een grote klopjacht afgelopen weekend opgepakt en wordt verdacht van drugssmokkel, moord, ontvoering en afpersing. Otoniël is de grootste cocaïnehandelaar van Zuid-Amerika en stond op de most wanted-lijst van de Verenigde Staten. 

Colombia is van plan om Dairo Antonio Usuga, "de gevaarlijkste drugshandelaar ter wereld", uit te leveren aan de Verenigde Staten. Hij wordt gezocht op verdenking van drugshandel, moord en mensensmokkel. Op zijn hoofd stond een som van 5 miljoen dollar.

Usuga, beter bekend als Otoniël, werd zaterdag door de Colombiaanse strijdkrachten gevangen genomen tijdens een grootse operatie in de jungle van de Colombiaanse regio Uraba. Bij de inval waren meer dan 500 leden van de speciale strijdkrachten van Colombia en 22 helikopters betrokken. Zeker één agent is hierbij omgekomen.

Terreur en verderf

Otoniel wordt ervan beschuldigd honderden tonnen cocaïne per jaar te exporteren en stond al jaren op de opsporingslijst van het Amerikaanse anti-drugsagentschap DEA. De Verenigde Staten hadden Otoniël al in 2009 voor het eerst in staat van beschuldiging gesteld, in 2015 waren nog aanvullende aanklachten ingediend. 

Otoniel was de leider van het drugskartel Clan del Golfo, dat actief is in 12 van de 32 provincies van Colombia en volgens informatie van de nationale politie van Colombia zo'n 3.800 leden telt. De Clan del Golfo is ook betrokken bij illegale mijnbouw en de regering beschuldigt de groep ervan terreur en verderf te zaaien in het hele land.

Verraden door eigen mensen

Volgens generaal Jorge Vargas, het hoofd van de Colombiaanse politie, was veel van de informatie die tot de arrestatie van Otoniel heeft geleid afkomstig van andere leden van het kartel. "Veel mensen van de Clan del Golfo hebben hem verraden," zei Vargas.

Otoniel verhandelde tot 200 ton cocaïne per jaar met de Clan del Golfo, en is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 200 leden van de Colombiaanse veiligheidstroepen, zei het ministerie van Defensie in een verklaring.

Opvallend: de hele arrestatie is in een stroomversnelling gekomen na een bezoek vorige week van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken aan Colombia. Het uitleveringsproces van Otoniël aan de VS zal vermoedelijk een maand in beslag nemen volgens de Colombiaanse autoriteiten.

Meest gelezen