Concetta Guglielmelli uit Genk maakt op Wereldpastadag vers pastadeeg volgens familierecept

Het is Wereldpastadag vandaag. Om pasta te maken hebben we enkel een beetje bloem, een ei, een geutje water en een snuif zout nodig. Maar ingrediënten wegen om pastadeeg te maken, doet Concetta nooit. Ze maakt al verse pasta van toen ze kind was. Geleerd van haar mama en die leerde het weer van haar mama. Op Wereldpastadag maakt ze voor Radio 2 Limburg pasta in alle vormen. 

“Je moet voelen of het deeg goed is”, zegt Concetta Guglielmelli uit Genk. “Soms heeft het wat extra water nodig, soms wat extra bloem. En dan laat je het even rusten.”

Voor speciale gelegenheden maken we onze pasta nog zelf

Terwijl het deeg z’n rust krijgt vertelt Concetta hoe vroeger de rijke mensen hun pasta kochten, dat was heel chique. De arme mensen maakten hun pasta zelf omdat dat goedkoper is. “Nu is het net omgekeerd en maken we voor speciale gelegenheden onze pasta nog zelf.” 

Iedere streek z'n eigen vormpjes

“Iedere streek in Italië heeft z’n eigen pastavormpjes”, weet Concetta. “Zo maakte mijn familie in Calabrië krulletjes door de pasta rond de spanners van een oude paraplu te draaien. Oude paraplu’s werden uit mekaar genomen en de ijzeren staafjes belandden in de keukenla voor de pasta.” 

Tagliatelle werd gemaakt met een deegrol met groeven in. En raviole werd dan weer gesneden met de hand.  Nu hebben we een pastamachientje om spaghetti te draaien, maar de oude voorwerpen gooi ik niet weg. Die blijven uit nostalgie in mijn keuken liggen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen