Videospeler inladen...

Coronablog - Kernkabinet is afgelopen, nu wachten op Overlegcomité dat morgen vroeger bijeen komt

De coronacijfers in ons land staan in het rood en daarom heeft het kernkabinet vanavond de situatie in ons land besproken. Morgen volgt er dan - vervroegd - een digitaal Overlegcomité. Op tafel ligt vooral de uitbreiding van de mondmaskerplicht en een breder gebruik van het Corona Safe Ticket. Volg het belangrijkste coronanieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke: "We moeten zorgen voor een veilige vrijheid"

Na afloop van het kernkabinet kon VRT NWS minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) nog kort onderscheppen. "Geen enkele maatregel is het wondermiddel", vertelt hij. "Het gaat over de combinatie." Daarom liggen morgen ook de mondmaskers, het telewerk én de coronapas op tafel bij het Overlegcomité in een voorstel dat vanavond geformuleerd is door het kernkabinet. 

Hij benadrukt dat we nog niet in het rijk der vrijheid zitten. "Dit is niet het ideale leven zoals we het ons voorstellen, maar we kunnen wel iets." 

"Nu moeten we zorgen voor een veilige vrijheid", besluit hij nog. 

Videospeler inladen...

Kernkabinet is afgelopen, het is nu wachten op de beslissingen van het Overlegcomité

Het kernkabinet is afgelopen. De topministers in ons land hebben de verslechterde coronasituatie in ons land besproken. De bedoeling is nu om morgen op het - vervroegde - Overlegcomité knopen door te hakken. Dit ligt er alvast op tafel: 

  • Uitbreiding van de mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in winkels, maar eventueel ook voor erediensten of in publieke ruimtes van de overheid. 
  • Uitbreiding van het Covid Safe Ticket voor veel meer evenementen. 
Let wel, deze voorstellen moeten nog finaal afgeklopt worden, en men beseft dat het niet eenvoudig wordt om over dat CST met Vlaanderen tot een akkoord te komen.
 
Politiek journalist Pieterjan De Smedt noemde het overleg "een aperitief". "Het moet morgen nog gebeuren", vertelde hij in "De afspraak":  
Videospeler inladen...

Epidemioloog Pierre Van Damme: "De kunst is om nu op tijd een beslissing te nemen"

Meer dan 8,5 miljoen Belgen zijn gevaccineerd, omgerekend is dat 74 procent van de bevolking. Er werd eerst gezegd dat de kaap van de 70 procent gevaccineerden ons streefdoel was voor het rijk der vrijheid. Maar nu is er weer een verstrenging van de maatregelen. "We hadden toen een zekere voorzichtigheid ingebouwd", zegt professor Pierre Van Damme in "Laat". "Maar nu zitten we met een virus dat besmettelijker is en dan komen we niet meer met die 70 procent en is er sprake van 85-90 procent als een soort van achtergrondimmuniteit die je nodig hebt." Maar zelfs dat zal volgens Van Damme niet genoeg zijn om het virus helemaal onder controle te houden, wel om de hospitalisaties onder controle te krijgen.

We hebben goede vaccinatiecijfers en toch komen er weer beperking, hoe komt dat? Bekijk hier het antwoord van epidemioloog Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

"We gaan met dit virus moeten leren leven totdat het bijna een goedaardig virus wordt, een soort griepachtig virus", zegt epidemioloog Pierre Van Damme. Op dit moment zijn 1.103 mensen in het ziekenhuis, wat heel wat minder is dan in de vorige golven. Op intensieve zorgen zijn er momenteel 250 mensen, wat ook veel minder is dan wat we ooit gekend hebben. "Voor een stuk is dit te danken aan het effect van de vaccinatie", zegt professor Van Damme. "Als we dat niet hadden gedaan dan zouden we een veelvoud hebben van die cijfers." 

We moeten, volgens hem, nu gaan naar maatregelen die leefbaar zijn om enerzijds de circulatie tegen te houden. Op die manier kunnen we de kwetsbare mensen beschermen die misschien niet gereageerd hebben op het vaccin. Anderzijds gaan de cijfers ook weer stijgen als we die maatregelen niet nemen. "De kunst is om nu op tijd een beslissing te nemen, niet op het moment dat de cijfers te hoog zijn, maar net om te vermijden dat die cijfers verder naar boven gaan."

Hoelang gaan we moeten leren leven met dit virus? Bekijk hier het antwoord van epidemioloog Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

Reizen naar de VS wordt weer mogelijk vanaf 8 november

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Vanaf 8 november wordt het weer mogelijk om te reizen naar de Verenigde Staten. Dat meldt het Witte Huis. Als reiziger moet je twee weken volledig gevaccineerd zijn. Je moet ook een negatieve test van maximaal 72 uur oud kunnen voorleggen.

Kinderen of mensen die om bepaalde medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, mogen het land pas binnen na een negatieve test die maximaal 24 uur oud is. Dezelfde uitzondering bestaat voor reizigers uit landen waar er nauwelijks vaccins voorhanden zijn.

Het is ruim anderhalf jaar niet mogelijk geweest om vanuit ons land naar de Verenigde Staten te reizen. De Europese Unie had maanden geleden de regels al versoepeld voor Amerikanen die naar Europa wilden reizen. Nu doet de VS hetzelfde voor ons.

Coronacommissaris Pedro Facon: "Mondmaskerplicht zeker een goed idee"

In aanloop van het Overlegcomité van morgennamiddag buigt het kernkabinet zich vanavond al over de maatregelen die moeten  worden genomen ter bestrijding van het coronavirus. "Ik denk dat we moeten vertrekken van de epidemiologische situatie", zegt coronacommissaris Pedro Facon. "Die is niet goed en dat betekent dat we moeten bekijken welke nuttige maatregelen we moeten nemen."

"Een mondmaskerplicht is zeker een goed idee", zegt Facon nog. Hij heeft het over een "brede uitrol", zonder in detail te gaan. 

Coronacommissaris Pedro Facon laat nog niet echt in zijn kaarten kijken bij het begin van het kernkabinet.

Videospeler inladen...

Overlegcomité vroeger bijeen: "We weten wat we moeten beslissen"

Omdat de coronacijfers weer stijgen, komt het Overlegcomité morgenmiddag al vervroegd bijeen. Dat heeft de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigd. Het gaat om een digitale vergadering om 16.30 uur.

Normaal gezien zouden de federale regering en de regionale regeringen pas vrijdag samenkomen in verband met de coronacijfers, maar blijkbaar is de ongerustheid over de stijgende cijfers erg groot. Vandaar dat er morgen wordt vergaderd via een videoverbinding.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) probeert de ongerustheid weg te nemen. "Dat is gewoon omdat we denken dat we weten wat we moeten beslissen en ik denk dat we dat ook redelijk snel kunnen beslissen", zegt hij. "Maar we moeten het uiteindelijk wel bespreken." Op mogelijke twistpunten zoals een breder gebruik van het Covid Safe Ticket wil de minister nog niet ingaan.

Minister Vandenbroucke wil aan het begin van het kernkabinet van vanavond niet al te veel kwijt.

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: "We hebben onszelf te veel gepermitteerd"

"Dankzij het feit dat de vaccinatiegraad bij ons zo hoog ligt kunnen we ons vandaag meer permitteren, maar ik denk dat we onszelf wat te veel gepermitteerd hebben", concludeert viroloog Steven Van Gucht tijdens een analyse van de stijgende coronacijfers in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Oktober was een maand van recepties en mosselfestijnen en dat zien we ook in de cijfers. Het is nu tijd om dat opnieuw wat af te remmen", stelt de viroloog vast.

Beluister hier het volledige gesprek met viroloog Steven Van Gucht

"We kunnen ons dankzij de hoge vaccinatiegraad wel hogere besmettingscijfers permitteren maar er zit wel nog een limiet op", gaat Van Gucht verder. "De kans dat mensen in het ziekenhuis belanden is kleiner, maar die kans is niet weg. Niet iedereen is gevaccineerd en we merken dat het vaccin bij oudere mensen niet altijd even goed werkt. Zelfs bij jongeren is de beschermingsgraad 90 procent en geen 100." 

Hoe meer het virus zich dus verspreidt, hoe meer mensen er wel degelijk nog besmet zullen geraken en Van Gucht wijst erop dat we qua ziekenhuisbezetting nog steeds hetzelfde probleem hebben als bij de vorige coronagolven. "We blijven met die flessenhals zitten van 2.000 bedden, dat is het maximum."

Het stond in de sterren geschreven, het was te vroeg om het mondmasker op te bergen"
Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano

Van Gucht blikt tijdens het gesprek ook even vooruit op het kernkabinet van vanavond. "Niemand wil sluitingen en ik denk dat we dat ook kunnen vermijden, maar dan moeten we wel inzetten op minder ingrijpende maatregelen." In de eerste plaats denkt de viroloog daarbij aan mondmaskers en telewerk. Over het inperken van de sociale contacten is hij minder enthousiast. 

Het draagvlak voor het opnieuw invoeren van een mondmasker lijkt echter klein te zijn nu de meeste mensen net weer gewoon zijn om zonder masker de straat op te gaan. "Dat stond in de sterren geschreven", zegt Van Gucht. "Ik had daar twee maanden geleden al voor gewaarschuwd, het was te vroeg om het mondmasker al op te bergen en daardoor moeten we het nu misschien opnieuw invoeren."

Weyts: "Scholen maximaal open, zo weinig mogelijk beperkingen"

Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil voorlopig geen bijkomende algemene maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in het onderwijs tegen te gaan. Op dit moment zijn al verschillende scholen gesloten na een uitbraak. Sommige scholen blijven al tot de herfstvakantie dicht. Tegelijkertijd leggen steeds meer andere scholen weer een mondmaskerplicht op.

Woensdag is er topoverleg over de maatregelen in het onderwijs. Weyts wil dat overleg afwachten, maar is dus geen voorstander van extra maatregelen. "Ik wil dat de scholen maximaal open blijven met zo weinig mogelijk beperkingen voor kinderen en jongeren", zegt hij aan VRT NWS. "Ze mogen niet het slachtoffer worden van het feit dat sommige volwassenen ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren."

Bekijk hier de reactie van Weyts:

Videospeler inladen...

Meest gelezen