Discussie over eerste communie in Temse tussen scholen en pastoor: "We worden helemaal niet betrokken"

In Temse is er discussie tussen enkele katholieke lagere scholen en de parochie over de eerste communie komende lente. "Vroeger verliep alles in samenspraak, nu worden we amper betrokken", klinkt het. De pastoor belooft overleg om de plooien glad te strijken maar vraagt wel een écht  engagement van de communicanten.

"We werken al jaren goed samen om de eerste communie voor te bereiden in Temse maar plots worden we amper nog betrokken", vertelt Peter Van Cleemput, directeur van de katholieke basisschool Heilig Hart in Temse. Hij is, samen met enkele collega's, niet te spreken over de nieuwe aanpak van de parochie. De pastoor wil meer engagement van de kinderen en kiest er ook voor om de eucharistieviering tijdens de eerste communie zelf meer in te sturen. "De teksten, de viering en de invulling zijn helemaal niet op kindermaat. Wij hebben expertise om te helpen maar worden niet meer betrokken", verklaart Van Cleemput. 

Scholen verwachten dat we teksten voorlezen die zij alleen hebben voorbereid 

pastoor Lwamba Lambert

Pastoor Lwamba Lambert geeft toe dat de parochie het heft opnieuw zelf in handen neemt. "Wij communiceren rechtstreeks met de ouders en vragen meer betrokkenheid. De eerste communie is een moment waarop iemand toetreedt tot de katholieke gemeenschap. Het is een gebeurtenis waar we bewust naar toe willen werken. We verwachten dat gezinnen enkele zondagsmissen bijwonen om kennis te maken. Het is geen vrijblijvende gebeurtenis." 

Regie in de handen van de kerk

Lambert benadrukt dat de scholen zeker een rol kunnen spelen maar dat de regie wel in de handen van de kerk blijft.  "We kunnen de gegevens ook niet zomaar delen met de scholen, we moeten de privacy van de gezinnen beschermen." 

Vroeger gaven we mee vorm aan de mis, om het toegankelijk te maken voor de kinderen

directeur Peter Van Cleemput

"We begrijpen de beslissing niet. Als je jonge gezinnen naar de kerk wil halen is het belangrijk om kindvriendelijke vieringen te voorzien. Daar gaat de pastoor nu aan voorbij. Als je kijkt naar de kerkbezetting nu denk ik dat de gemiddelde leeftijd boven de 60 jaar ligt, een andere toon kan ervoor zorgen dat ook jongere mensen en kinderen zich meer aangesproken kunnen voelen", reageert Peter Van Cleemput. 

"Sleutelmomenten vieren is belangrijk"

De scholen vinden het minder een probleem dat sommige kinderen en gezinnen maar op enkele momenten, zoals de eerste communie of de plechtige communie, nog naar de kerk gaan. "Het zijn sleutelmomenten, overgangsrituelen en wij vinden het fijn dat mensen dan nog de band aanhalen met hun geloof. Dat ze dan niet elke zondag komen, lijkt me minder een probleem", besluit Van Cleemput. 

Nog tijd voor overleg

De pastoor en de katholieke scholen zijn vragende partij om opnieuw te overleggen om toch een compromis te vinden. De eerste communie vindt komende lente plaats, er is dus tijd om het een en het ander bij te sturen. "Mijn deur staat altijd open om opnieuw te praten", zegt Lambert. 

Meest gelezen