De veroordeelde vrouw schermde in de rechtszaal haar gezicht af met een map voor de pers.

Duitse vrouw veroordeeld tot tien jaar cel wegens dood van jezidi-meisje in Irak

In Duitsland is een vrouw tot tien jaar opsluiting veroordeeld wegens de dood van haar "slavin" in Irak. De vrouw had het jezidi-meisje niet geholpen nadat ze vastgeketend was en had haar laten sterven van de dorst. De vrouw maakte ook deel uit van de "moraalpolitie" van IS die andere vrouwen op straat terroriseerde als ze niet "voldoende gekleed" waren.

Jennifer W. is van Duitse afkomst, maar had zich in 2013 bekeerd tot de islam. Een jaar later was ze ten gevolge van propaganda van de terreurgroep IS via Turkije en Syrië naar IS-gebied in Irak getrokken. Ze werd daar lid van een vrouwelijk team van de "moraalpolitie" van IS in de steden Fallujah en Mosul en terroriseerde daar vrouwen die zich volgens haar "onvoldoende islamitisch gekleed" op straat begaven.

De vrouw is echter vooral veroordeeld wegens de dood van een meisje van de jezidi-minderheid dat ze samen met haar echtgenoot als een slavin gevangen hield. De echtgenoot van Jennifer had het meisje laten vastketenen op een binnenplein waar ze van dorst gestorven is. Volgens de rechter had Jennifer W. het meisje kunnen helpen, maar heeft ze dat niet gedaan. Jezidi's zijn een religieuze minderheid in het Midden-Oosten die door extremistische moslims als "duivelaanbidders" worden beschouwd.

Jennifer W. werd opgepakt toen ze in de Duitse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara probeerde om haar identiteitspapieren te vernieuwen. Ze is daarna uitgeleverd aan Duitsland en is nu veroordeeld door een rechtbank in München wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie, medeplichtigheid aan moord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. 

De voorbije jaren zijn in Duitsland wel meer leden van IS veroordeeld wegens wandaden in Irak en Syrië. Het Duitse gerecht noemt zichzelf bevoegd om die misdaden te vervolgen.

Jezidi's wonen vooral in het noorden van Irak, Syrië en Iran, maar ook in delen van Turkije, Armenië, Rusland en Georgië. Ze zouden met 700.000 zijn, van wie er 500.000 in Irak leven. 

Ze geloven in een god die alles geschapen heeft, maar die de schepping heeft overgedragen aan zeven heilige wezens, onder hen is Melek Taus of de "Pauwenengel" de belangrijkste. Volgens jezidi's zitten zowel het goede als het kwade in de geest van de mens en heeft die de keuze tussen beide. 

Extremistische moslims beschouwen hun verering van Melek Taus als aanbidding van de duivel en in het verleden zijn de jezidi's al vaak het slachtoffer geweest van pogingen tot genocide in de regio. De terreurgroep IS was vooral tegen hen gekant.

Pelgrims in de tempel van Lalish in Noord-Irak, de heiligste plaats voor de jezidi's.

Meest gelezen