© Zoonar.com/Andrej Safaric - portal.belgaimage.be

Het teveel aan mest in Noord-Limburg kan voortaan gebruikt worden door boeren in Zuid-Limburg

Het teveel aan mest uit de veehouderij in Noord-Limburg kan voortaan ingezet worden in de akkerbouw in Zuid-Limburg, want daar moeten de boeren nu kunstmest kopen om hun gronden vruchtbaarder te maken. Om het dierlijke mest gemakkelijk te kunnen verdelen in Zuid-Limburg is er in Sint-Truiden een grote silo gebouwd, waarin 3.700 m³ mest kan worden opgeslagen. 

Op het terrein van het Proefcentrum voor Fruitteelt in Sint-Truiden is vandaag een grote mestsilo in gebruik genomen. Daardoor kan de vraag en aanbod van mest beter op elkaar afgestemd worden. Want door de intensieve veehouderij in Noord-Limburg hebben de boeren daar meer mest dan er mag uitgereden worden.  En in Zuid-Limburg is er veel akkerbouw en een grote vraag naar mest. "Die situatie is historisch zo gegroeid", vertelt Sander Palmans van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw. "Er zijn nu ook al individuele transporten van mest, maar dankzij de silo in Sint-Truiden is er nu een grote voorraad aan mest aanwezig in de regio. Dan kan er op het juiste moment, bijvoorbeeld als het niet te nat is, mest uitgereden worden."  

(lees verder onder de foto)

De nieuwe mestsilo in Sint-Truiden werd vandaag in gebruik genomen
Robin Reynders

De ene mest is ook de andere niet, zo blijkt. "De mest die uit putten komt, is niet altijd even homogeen en daardoor kan de concentratie wel eens verschillen" gaat  Palmans verder. "Je kan dat soms ook zien aan de groei van de gewassen op het perceel. Door het te mixen in de silo, is dat probleem van de baan."

De mestsilo is een onderdeel van het SALK2-project, dat onze provincie er bovenop moet helpen na de sluiting van Ford Genk. 

Meest gelezen